Så gör du om vardagsrummet till fotostudio

Så gör du om vardagsrummet till fotostudio

De flesta av oss har någon gång satt vår fot i en fotostudio, men få har gjort sig besväret att förvandla det egna vardagsrummet till en. Vi har testat. Vad ska man tänka på? Vilka prylar behöver man? Hur besvärligt är det egentligen?

Det är enklare än du tror att förvandla vardagsrummet till fotostudio. En viktig frågeställning är vad man egentligen vill uppnå. Min personliga uppfattning är att fotostudion är en bekvämlighetsinrättning för att göra det billigare och enklare att leverera en bild. Det man egentligen gör är att avlägsna en dimension från bilden, nämligen miljön. Om man vill ha en miljö bygger man upp den själv. Motivet ska lyftas fram och man ska få full kontroll över ljuset.

Man målar med ljus.

Det spelar ingen roll om det är garaget, vardagsrummet eller gästrummet som ska bli fotostudio. Det viktiga är att du fixar ett tomt utrymme på minst 2,5 x 3,5 meter. Dessutom är det en fördel om det går att stänga av dagsljuset från fönster och liknande.

Vi köpte in ett system med studiostativ och hållare för fondrullar och tog den bredaste fonden som leverantören hade, 1,45 meter. Systemet köptes från Kina och kom utan någon instruktion. Undertecknad ser IKEA som helvetet på jorden, har tummarna mitt i handen och är utrustad med noll tålamod, men klarade ändå att montera allt på cirka 30 minuter. Men inte utan visst bekymmer. Andra gången tar det dock inte mer än 5 minuter.

1,45 meter bred bakgrund kan fungera för ett ansikte, men inte för porträtt i helfigur. Man vill som regel placera sitt objekt en bit från bakgrunden för att slippa hårda skuggor och för få plats med blixtar. Skaffa en fond som är minst två meter bred, är vårt råd.

Att det kan vara svårt att köpa bredare bakgrunder kan bero på fraktkostnader. Men rullarna som sälj i fotoaffärer verkar vara standard. Med ett kit för att sätta upp dem kan du köpa rullarna lokalt.

Om du bara ska ha en enda bakgrund rekommenderar vi en vit. Den kan ändå ha olika nyanser beroende på hur nära bakgrunden du placerar det du ska fotografera och hur du belyser den.

För din hemmastudio rekommenderar vi en uppsättning med två eller tre studioblixtar. Min första uppsättning var två blixtar med softboxar och jag har varit nöjd med resultatet. Tyvärr är softboxarna utrymmeskrävande om man inte vill montera ned dem och det har jag varit för lat för. Så i en hemmastudio skulle jag rekommendera paraplyer istället. Dessa är billiga och man fäller upp dem på nolltid. När man är klar tar de ingen plats och är enkla att bära med sig.

Utrustningen du behöver

Ett vitt, transparent paraply ger en softboxliknande effekt.

Ett vitt, transparent paraply ger en softboxliknande effekt.

Ett vitt, diffuserande paraply ger en effekt liknande softbox och med ett reflekterade paraply får man ett hårdare ljus, nästan liknande en stor beauty dish. Med två studioblixtar, fyra paraplyer, en reflekterande skärm (vit och silver) kan man alltså komma väldigt långt. Med ytterligare en studioblixt och en softbox och beauty dish kan man göra nästan allt. En fjärde blixt behövs bara om du dessutom behöver ljussätta bakgrunden.

Har man hyfsat gott om pengar och inte behöver plåta oavbrutet under långa arbetsdagar är trådlöse, batteridrivna blixtar en perfekt val. Man slipper trasslet med sladdar och kan enkelt ta med en eller två blixtar ut för plåtningar på plats.

Studioblixtar kommer i olika Watt-tal. Ju mer Watt, desto dyrare. Men mer Watt är inte nödvändigtvis bättre. Så länge du ska hålla till inomhus behöver du inte tävla i styrka med solen. Och i en tämligen trång hemmastudio räcker 200 Watt oftast. Det är mer värdefullt om blixtarna är kompakta och tysta. Ett par studioblixtar med fläktar låter efter någon timme som hötorkar och det är lätt att bli trött på ljudet.

Däremot är det viktigt att kunna reglera effekten så att man kan ljussätta som man vill och modelleringsljus är viktigt för att man ska kunna se vilken ljussättning som är bäst när man ställer in ljuset för motivet.

Jag är mycket imponerad över de nya trådlösa studioblixtarna. De kommer med trådlös blixtkontroll och en sändare som man sätter på kameran. De har Elinchrom- eller Bowens-bajonett, vilket gör att du kan köpa tillbehör för dessa märken var som helst. En beautydish-liknande reflektor sitter på och som tillbehör finns en diffuserande skiva att sätta på. I synnerhet perfekt om man vill ha en hemmastudio och möjlighet att ta snygga bilder utomhus eller på annan plats. Läs mer om dem här.

Du kan även läsa om hur du väljer studioblixtar här.

Om du vill kunna producera bilder med professionell kvalitet men inte riktigt vet var, kan ett par trådlösa blixtar med ett stativ och paraplyer vara ett perfekt val. Och varje blixt kostar mindre, eller åtminstone inte mer än en standardblixt som du sätter på kameran med samma märke.

Ett alternativ till studioblixtar kan vara ett par vanliga blixtar monterade på stativ med paraplyer. Detta är ett kostnadseffektivt val om du redan har en blixt som du kan använda. Men man får komma ihåg att dagens kompakta blixtar, som man normalt monterar på kameran, är dyra. Dessutom är de inte lika starka, snabba och lättarbetade som studioblixtar.

Att plåta prylar

Vill man fotografera prylar kan det räcka med ett produkttält i lämplig storlek. Dessa är billiga och bra om man bara vill ha en frilagd produktbild. Men kom ihåg att om det finns en regel för produktfotografering för reklamändamål, så är det att visa produkten i användning. Läs vår artikel om att plåta produkter för e-handel och reklam här.

Om man regelbundet vill fotografera produkter, till exempel för en butik på nätet, så är ett ljusbord bra att ha. Det ger en bra och bekväm arbetsmiljö där man snabbt och effektivt kan producera bilder med produkterna frilagda. Men det lämpar sig bättre för en mer bestående arbetsplats, eftersom det inte låter sig monteras upp lika enkelt.