Tester & köpråd

 • Så använder du vanliga kamerablixtar som studioblixtar

  Hemmastudio013Vi har testat att köra två vanliga kamerablixtar med paraplyer som studioblixtar. Man kan billigt och enkelt få avsevärt bättre porträtt genom att använda sin vanliga blixt på ett stativ med paraply. Det är också en lätt utrustning som faktiskt får plats i en vanlig väska med dina kamerautrustning.

  Förutom din vanliga utrustning behöver du stativet för blixten, en blixthållare med fäste för paraply och paraply. Har du redan en blixt till din kamera med blixtskofäste behöver du komplettera med ytterligare minst en blixt. Blixtarna måste ha möjlighet att ställas in i slavläge. Man kan nämligen konfigurera en huvudblixt som master och övriga blixtar som slavar. I normalläget tänds slavblixtarna (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Så väljer du studioblixtar till din hemmastudio

  Vi visar nedan lite olika alternativ av ljussättning med en, två och tre blixtar samt reflexskärmar. Tanken är att du ska kunna ta ställning till vad du behöver.

  Det finns inga exakta grundregler för hur man ljussätter. Alla fotografer har sina egna recept. Men man brukar tala om main light, fill light och rim light i studiosammanhang. En huvudljuskälla, ett för fyllnadsljus och en för att framhäva konturer, oftast håret. Och ju närmare man placerar ljuskällan, desto hårdare blir skillnaden mellan skugga och ljus. Man får prova sig fram beroende på vilken effekt man vill ha och vad som passar motivet.

  Man kan komma ganska långt med en blixt med exempelvis paraply och en reflexskärm. Men normalt behöver man två ljuskällor och har man tre blir det ändå roligare. Med tre blixtar har man väldigt många möjligheter. En aspekt som man ofta inte tänker på är att man kan vilja (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Vad är snoots, barndoors, beautydish och andra tillbehör inom studiofotografi?

  Nyfiken på tekniken för olika former av ljussättning i studiosammanhang? Vi försöker reda ut begreppen, visa hur de ser ut, dra lite om fördelar och nackdelar, vad man använder prylarna till och ge lite exempel.

  Generellt att tänka på. Alltid när du väljer softbox eller andra tillbehör måste du tänka på att (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Presenttips till fotografer

  Du som har en fotograf i familjen kan glädjas åt att det finns mycket roligt att välja på när du ska köpa present till en fotointresserad person. Fotografi är nämligen en materialsport och det finns ingen ände på prylbehovet hos den inbitne entusiasten. Här får du bra (men högst subjektiva) tips och råd.

  Kameror är inte billiga, i alla fall inte om de ska vara lite bättre än din mobil. Många har personliga preferenser och om du inte vet exakt vad vederbörande vill ha bör du kanske avstå. Men att skänka ett bidrag i form av pengar till drömkameran är förstås aldrig fel. (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Att fotografera med lång exponering i mobilen

  Lång exponering kan ge häftiga effekter som ljusspår efter bilar, mjölkigt vatten, nattbilder, stjärnhimmel och så vidare.

  Det finns ett rikt utbud av appar för iPhone, och Android.

  Det kan vara lite knepigt att ta bilder i manuellt läge med mobilen. Bästa, om inte ända sättet är att hämta en app för ändamålet. Vi har tittat på två stycken, Long Expo och Slow Shutter.

  Du kan glömma att ta bilder på frihand. För bilder med lång exponering behöver du ett stadigt stöd för mobilen, ett ministativ eller något som ser till att mobilen är exakt stilla under hela exponeringstiden. (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Vill du ha en ljusmätare? Prova en app för din mobil innan du köper

  Photometer pro är enkel att använda, ser ut som en antikvitet på skärmen, men fungerar bra och mäter både reflekterat och inkommande ljus med din iphone. (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Så väljer du rätt stativ

  Karbonstativ 001Stativet är kanske det viktigaste tillbehöret till din kamera. Det kryllar med olika stativmodeller på marknaden. Hur vet man vad som är bra?

  Det gäller att välja stativ utifrån sina behov. Med ett stativ blir det till exempel enklare att strömlinjeforma fotografering om man vill ha många bilder från samma avstånd och med samma vinkel.

  Stativ är också bra för: (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Objektiv för iPhone och andra mobiler

  Vidvinkelmakro 11

  Makro är nödvändigt om man vill ta bilder på blommor och insekter.

  Det finns många add-on objektiv för mobiler på marknaden. Ofta har de olika kombinationer som fisheye, vidvinkel, makro och tele. Och det mesta är skräp. Men det kan ändå vara kul i vissa situationer. Jag tänker framför allt på makro och vidvinkel.

  Fisheye-bild tagen med ett Olloclip.

  Fisheye-bild tagen med ett Olloclip.

  Vidvinkelobjektiv och fisheye försämrar så gott som alltid bildens kvalitet. Fisheye-objektiven åstadkommer mer böjningseffekt än de vidgar vinkeln. Så vitt jag kan bedöma blir det inte så mycket större vinkel, men desto mer böjda bilder.

  Men det finns tillfällen då det kan vara användbart att kunna (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Bästa HDR-appen för din iPhone eller Android

  Pro HDR är enkel att använda och förbättrar dina bilder avsevärt.

  Pro HDR 1

  Pro HDR är lätt att använda. När den tagit bilden kan du dra lite i reglagen tills du är nöjd.

  HDR står för High Dynamic Range och för metoder att skapa bilder som mer ser ut som dina ögon uppfattar verkligheten. Ett vanligt problem när man tar en bild är att skuggorna blir nästan helt svarta, himlen blir vit, bara det mitt emellan blir som vi ser motivet med våra ögon.

  Om man tar en bild exponerar man normalt efter någon del i motivet eller som många av dagens automatiska kameror eller din telefon – en blandning av ljusa och mörka delar av ett motiv.

  Med äkta HDR brukar man mena att man tar (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Den perfekta studioblixten

  Wireless flash 007

  Tydlig bakgrundsbelyst display gör det enkelt att arbeta med blixten även i en mörk studio.

  Det råder inget tvivel om att detta är vår favorit när det gäller studioljus. Denna blixt är kraftfull, lätt att bära (1,5 kg) och väldigt allsidig med standarddishen som har ett diffuserande avtagbart glas, som följer med som standard.

  Det är en kompakt ljuskälla, vilket gör att om du har reflekterande ytor i motivet minskar risken för oönskade reflexer anmärkningsvärt, jämfört med om du använder en softbox eller ett paraply. Dessutom utgör blixten med standarddish ett litet vindfång och kan enklare stå stadigt om det blåser lite.

  För dig som har en hemmastudio är det praktiskt att slippa sladdar och att det går lätt att (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Bakgrunder är enkla, billiga och nödvändiga för en hemastudio

  Bakgrunden är mer fotograferad än någon människa. Det finns i huvudsak två typer av anordningar för bakgrunder på marknaden. Vi har provat båda.

  En bakgrund med stativ som har en teleskopstång och klämmor är allsidigast.

  En bakgrund med stativ som har en teleskopstång och klämmor är allsidigast.

  Att kunna frilägga ett motiv med exempelvis en vit bakgrund är ett måste för alla professionella fotografer. Personligen föredrar jag att fotografera människor i miljö. De sterila ateljébilderna med vit bakgrund kommer ingen ihåg om några år. Ändå är det oundvikligt i många sammanhang.

  Fel bakgrunder kan nämligen vara oerhört störande och att ordna en studiobild är ofta oerhört mycket enklare än att skapa den perfekta miljön och att (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Reflekterande skärm – Ett billigt redskap som ger avsevärt bättre porträtt

  Av alla tillbehör är kanske reflexskärmen den billigaste och ändå kan detta enkla redskap avsevärt lyfta dina bilder. Speciellt om du gillar att plåta porträtt.

  Reflexskärmarna kommer ofta som 4 i en eller 5 i en, med (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Så gör du om vardagsrummet till fotostudio

  De flesta av oss har någon gång satt vår fot i en fotostudio, men få har gjort sig besväret att förvandla det egna vardagsrummet till en. Vi har testat. Vad ska man tänka på? Vilka prylar behöver man? Hur besvärligt är det egentligen?

  Det är enklare än du tror att förvandla vardagsrummet till fotostudio. En viktig frågeställning är vad man egentligen vill uppnå. Min personliga uppfattning är att fotostudion är en bekvämlighetsinrättning för att göra det billigare och enklare att leverera en bild. Det man egentligen gör är att avlägsna en dimension från bilden, nämligen miljön. Om man vill ha en miljö bygger man upp den själv. Motivet ska lyftas fram och man ska få full kontroll över ljuset.

  Man målar med ljus.

  Det spelar ingen roll om det är garaget, vardagsrummet eller gästrummet som ska bli fotostudio. Det viktiga är att du fixar ett tomt utrymme på minst (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Vill du komma nära med din iPhone?

  Vi har testat ett teleobjektiv och mikroskop för iPhone. Med viss skepsis packade vi upp prylarna. Vad kan det egentligen vara värt för en så låg penning?

  (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Val av ministativ – inte så enkelt som man kan tro

  Hur svårt kan det vara? Ett stativ är ju till för att sätta en kamera på. Ingen rymdforskning direkt. Men det visade sig att det är mycket skräp därute. Och det är svårt att bedöma en artikels kvalitet enbart genom bilder och pris.

  (mer …)

  Läs mer
  battrefoto