Nyheter

 • Light Field-fotografering – en helt ny kamerateknik

  Tänk dig en tredimensionell bild, där du i efterhand kan ändra var skärpan ligger.

  För oss som är uppvuxna i film-eran kan det vara svårt att förstå hur det går till att skapa bilder där man i efterhand kan ändra var skärpan ligger, ändra perspektivet (en aning) och till och med visa en tredimensionell bild utan olika filter eller speciella glasögon.

   

  Hur fungerar då tekniken?

  På 90-talet experimenterade en dr Bennet Wilburn på Stanford University med ett rum fullt med kameror kopplade till en superdator. Datorn hämtade in alla bilderna med sina respektive skärpor och sammanfogade dem till en bild genom en speciell programvara. (mer …)

  Läs mer
  battrefoto
 • Nikon lanserar Raw Developer Pro

  Raw Developer Pro är ett program för att bearbeta och justera RAW-bilder som tagits med Nikons digitalkameror. Programmet finns nu som betaversion tillgängligt utan kostnad .

  Raw Developer Pro är ett gratisprogram som så småningom kommer att ersätta det befintliga programmet Capture NX 2. RAW-bilder (med filtillägget NEF eller NRW) som tagits med Nikons spegelreflexkameror, avancerade Nikon 1-kameror med utbytbara objektiv och kompakta Nikon COOLPIX-digitalkameror kan överföras till programmet. Utöver RAW-bilder kan programmet även användas för att justera JPEG- och TIFF-filer. (mer …)

  Läs mer
  battrefoto