Vill du komma nära med din iPhone?

Vill du komma nära med din iPhone?

Vi har testat ett teleobjektiv och mikroskop för iPhone. Med viss skepsis packade vi upp prylarna. Vad kan det egentligen vara värt för en så låg penning?

Helt klart är detta ingenting som levererar högkvalitativa bilder, men det gör inte din mobil heller. Kameran i din mobil är visserligen hyfsat bra, men den saknar vissa egenskaper som krävs för seriös fotografering. Till exempel går det som regel inte att ansluta vanliga tillbehör som en riktig blixt eller stativ. Man kan inte göra manuella inställningar eller fota i RAW-format. Och linsen blir kladdig eftersom den är oskyddad mot fett och smuts från händer och fickor. Men duger jättebra till att ta bilder av sådant man vill komma ihåg, den är alltid med i fickan och det är enkelt att dela med sig genom sociala media etc.

Dessa tillbehör är i paritet med kameran i din mobil. Priset ligger på en nivå som kan motivera ett inköp och resultat blir fullt användbart, liksom de flesta andra bilder du tar med mobilen.

 

Sätt på lyset och placera linsen mot det du ska fotografera. Vi använder ett 2-Euromynt.

Sätt på lyset och placera linsen mot det du ska fotografera. Vi använder ett 2-Euromynt.

Mycket av bilden går förlorat eftersom mikroskopet sitter en bit ifrån.

Mycket av bilden går förlorat eftersom mikroskopet sitter en bit ifrån.

Mikroskop med 60 gångers förstoring

Mikroskopet består av en kraftigt förstorande lins, (upp till 60 gångers förstoring), och en LED-ljuskälla med batteri som sitter ihop med ett litet gångjärn. Vidare följer det med ett skal som linsen monteras på. När du har fotograferat färdigt tar du helt enkelt av skalet med linsen. Och man behöver inte vara en Chalmersingenjör för att montera upp linsen och börja använda mikroskopet.

Användningsområdet för denna lins är mycket små saker. Det är inte ett alternativ till makroobjektiv, eftersom linsen alltid ska vara i kontakt med det du ska fotografera.

Det duger alltså bara till att fotografera mycket små detaljer. Till exempel kan du fotografera ståndare och pistiller, inte hela blommor, hur små de än är. Det du ska fotografera kan inte vara mer än cirka e centimeter.

Användbarheten är alltså mycket begränsad, men det är ändå en kul grej att ha, om du har ett öga för detaljer.

Tyvärr kommer denna produkt med ett mobilskal som fästs vid telefonen, vilket gör att om du byter telefon i framtiden kommer det inte gå att använda denna även där.

 

JämförelseTeleobjektiv för iPhone

Teleobjektivet levereras med ett litet stativ och det behövs. Med en smartphone som väger nästan ingenting blir det näst intill omöjligt att plåta på fri hand med detta objektiv. Dessutom följer det med ett skal som linsen monteras på. När du vill använda den knäpper du på den med skalet på din telefon.

Detta kan inte jämföras med en digitalkamera med ett äkta teleobjektiv. Du måste  fokusera manuellt, eftersom din iPhone inte kan styra linsen. Men vill du komma mycket närmare med någorlunda bibehållen kvalitet så fungerar det.

Om du nånsin önskar dig ett teleobjektiv till din telefon är det här alltså en en rolig sak att ha.