Timelapse kan vara väldigt användbara för att illustrera ett skede. Saker som är för långsamma eller komplicerade för blotta ögat kan framstå som tydliga. Dessutom kan de vara mycket pedagogiska. Men det finns lite olika sätt att göra dem.
För mobilen finns det appar. Man ställer då upp mobilen med ett stativ och låter den ta en bild efter ett visst intervall, till exempel en bild i minuten eller ännu oftare. Ett annat sätt är genom att filma vanlig video och med en app välja att visa endast en bild per ett visst tidsintervall.
Detsamma kan göras med en kamera. Enklaste sättet är att ställa upp den på ett stativ och videofilma, sedan kan man med ett videoredigeringsprogram välja hur många bilder man vill visa per ett visst tidsintervall eller exempelvis var 100:e bild, vilket är ungefär detsamma som en bild per sekund. Det hade dock inte fungerat i detta exempel.
Problemet med denna metod är att man inte har någon kontroll över vilka bilder som ska användas. Till exempel kan det blixtra till med djur eller människor som dyker upp i bilderna.
Stop motion är väldigt användbart
En annan metod är densamma som med stop motion och som jag använt i detta exempel.
Ställ upp kameran på ett stativ och ta sedan bilderna själv, manuellt, när du är klar med varje moment.
Till videon i detta exempel var vi tvungna att flytta på oss själva och verktyg med mera inför varje bild. Videon togs under många dagar. Jag plåtade i Raw och det blev enkelt att redigera alla bilderna samtidigt i Camera Raw (som följer med Photoshop). Sedan sparade jag bilderna med så hög kvalitet som möjligt. Därpå förvandlade jag för enkelhetens skull bilderna till en video i ett program som heter Zeitraffer och importerade den som videobilder till lager i Photoshop.
I Photoshop kan man dels redigera varje bild för sig, dels applicera ett lager för alla bilderna. Vidare kan du ange under hur lång tid varje bild ska visas. Om det behövs är det även här som man beskär bilderna, så att det blir lika stora bilder genom hela videon.
I mitt exempel lade jag till text och logotyp på den sista bilden som jag valde att visa i tio sekunder.
Spara i rätt format
Slutligen ska man på nytt spara bilderna som video från Photoshop. Vilket format du väljer beror på hur du tänker använda videon. Ska du visa den på webben bör den inte vara för stor. Rekommenderat för Youtube är 1280 x 720 (16:9 HD) och MP4.
För timelapse och stop motion behöver du minst ett stativ med låsbart snabbfäste. Du kan flytta på kameran men inte stativet mellan tagningarna. En fjärrutlösare är också bra att ha för att minska risken för rörelseoskärpa.
Behöver jag säga att det går fortare att bygga en bastu om man inte behöver städa undan allt efter varje bräda? Som tur var syns inte arbetet med golvet och taket på denna video, men det hade självklart gått att fixa. Måste man byta position på kameran går det att göra genom att sätta upp ett stativ. Här bytte jag position på stativet en gång. Om jag hade velat ta bilder på tak och golv hade jag behövt ytterligare ett stativ om jag sedan velat visa slutet från samma ställe som innan.