Vad är snoots, barndoors, beautydish och andra tillbehör inom studiofotografi?

Vad är snoots, barndoors, beautydish och andra tillbehör inom studiofotografi?

Nyfiken på tekniken för olika former av ljussättning i studiosammanhang? Vi försöker reda ut begreppen, visa hur de ser ut, dra lite om fördelar och nackdelar, vad man använder prylarna till och ge lite exempel.

Generellt att tänka på. Alltid när du väljer softbox eller andra tillbehör måste du tänka på att den passar för dina blixtar. En del blixtar har Elinchrom- eller Bowen-bajonett och då behöver ditt tillbehör också ha det. Det finns även olika adaptrar för detta. Andra blixtar sätter man bara fast tillbehöret med skruvar som man spänner på blixtarna. Satsa på snabbfästen om du vill kunna experimentera och enkelt byta tillbehör på blixtarna. Var även vaksam på att softboxen inte är för tung, så att blixtens fäste orkar hålla rätt riktning.

Resultat med endast en softbox.

Softbox 017 litenSoftbox är en stor textillåda, oftast svart utanpå, reflekterande inuti och har en diffuserade duk på framsidan, ibland även en på insidan, framför blixtaggregatet för att ge ett ännu mjukare ljus. Ju större box, desto större motiv kan du ha och ju mjukare blir ljuset.

Octagon är en åttkantig (rundare) softbox. I övrigt gäller samma förutsättningar som ovan.

Grid är ett galler framför din ljuskälla som riktar ljuset mer. Ger bland annat en tydligare skillnad mellan huvudljus och fyllnadsljus (main och fill light). Finns ofta som ett textiltillbehör till vissa softboxar och som metall- eller plast-tillbehör till olika former av reflektorer.

Honeycomb är en sorts grid som ser ut som och fått sitt namn efter bivaxinnehållet i en bikupa. Denna är avsedd att fokusera ljuset och minska diffucering (spridning av ströljus).

Reflekterande paraply

Reflekterande paraply

Resultat med transparent vitt paraply

Resultat med transparent vitt paraply

Paraply är precis vad det låter som, ett paraply som man använder för att antingen diffusera ljuset från blixtar eller reflektera det. Med reflekterande paraplyer kan du få olika effekter beroende på om de är vita eller silver inuti. Reflekterande kan nästan ge beautydish-liknande effekt, transparent vita ungefär som en softbox.

Paraplyer kan innebära lite knåp, eftersom de kan ge lite olika effekter beroende på hur nära blixten du placerar dem och hur stor blixten är men de har stora fördelar:

  • billiga att köpa.
  • snabba att sätta upp och packa ihop.
  • tar ingen plats vare sig i garderoben eller väskan.
  • enkla att bära med sig och perfekta som tillbehör till portabla blixtar.

Bild tagen med beautydish med en honeycomb grid.

Beauty dish

Beautydish är en ganska stor, skålformad reflektor, vanligtvis utrustad med en inre skål som blockerar det direkta ljuset från blixten och en grid som kan fästas längst ut. Beautydishen skapar ett ganska fokuserat ljus som  vanligtvis används på ansiktet. Detta är ett populärt redskap bland mode- och porträttfotografer.

Standardreflektorer är mindre än beautydishen och generellt sett väldigt användbara. Du kan använda dem direkt mot motivet med eller utan diffuceringsskiva eller grid eller låta ljuset reflekteras från en vit vägg eller liknande.

 

En reflekterande skärm är mycket användbar, både i studion och utomhus

En reflekterande skärm är mycket användbar, både i studion och utomhus

Reflektorer används för att reflektera ljus från solen, vanligt dagsljus eller blixtar. I studiosammanhang behöver man aldrig guld i reflektorer, eftersom det ger ett gul-stick. Här är istället vitt eller silver användbart. Utomhus ger guldfärgade reflektorer ett varmare ljus.

Reflektorer är tämligen billiga och mycket användbara. Men det går även att använda sig av vad som helst, exempelvis vanligt papper eller aluminiumfolie på en bit kartong om man inte har tillgång till en hopfällbar reflektor.

Proffsen har ofta vikbara tunna väggar som kan ställas upp. Vill du ha det kan du vilja forska i dina lokala heminredningsaffärer eller en byggvaruhandel. Man kan bygga en ram och spänna över en svart eller vid duk. Vit styv kartong eller frigolit är också användbart. Annars finns även olika ställningar för studiostativ som man kan köpa och trekantiga reflektorer med handtag. Man har ju två händer, så om man kan hålla kameran med en hand så kan man använda reflektorn med den andra.

Diffucer är samma som ovan, men har istället en lätt genomskinlig duk som mjukar upp ljuset som kan användas mellan en ljuskälla och motivet. Användbart exempelvis en solig dag när solen står högt och ljuset är hårt. Håll diffucern mellan solen och motivet så kan du ibland få ett mycket vackert och mjukt ljus som lämpar sig för porträtt. Både diffucer och reflektorer är ett måste för exempelvis bröllopsfotografer.

Barndoors är ett hjälpmedel för att rikta ljuset från studioblixtar. Detta tillbehör påverkar inte ljusets hårdhet, men ger möjligheten att avgränsa det så att det faller som man vill. Till exempel kan man få en effekt liknande ljuset som kommer genom en halvt öppen dörr eller ett fönster. Det är även användbart om man vill ha ett sidoljus som bara faller på motivet, men gör bakgrunden mörkare eller om man vill ha nästan motljus, som inte faller in i kameran.

Barndoors brukar även ha fattning för filter, som kan användas för att skapa olika färgeffekter. Detta kan vara mycket användbart till exempel för att belysa bakgrunder eller skapa olika stämningar. Men idag kan man ju använda Photoshop eller något annat bildbehandlingsprogram för att i efterhand justera färgtemperatur och liknande och därför har detta tillbehör tappat mycket marknad. Det är dock fortfarande användbart för att rikta ljuset, ge en effekt till en del av ett motiv eller undvika att fill light hamnar på bakgrunden eller ger ströljus i kameralinsen.

Snoot 012

En snoot kan användas på många sätt. Här från högt framför med vit bakgrund.

En snoot kan användas på många sätt. Här från högt framför med vit bakgrund.

Snoot är också ett hjälpmedel för att rikta ljus. det är exempelvis användbart för att sätta lyster i håret vid porträtt eller för att lyfta fram texturen i textilier vid modefotografering, särskilt om kläderna är mörka i förhållande till modellen.