Bästa HDR-appen för din iPhone eller Android

Bästa HDR-appen för din iPhone eller Android

Pro HDR är enkel att använda och förbättrar dina bilder avsevärt.

Pro HDR 1

Pro HDR är lätt att använda. När den tagit bilden kan du dra lite i reglagen tills du är nöjd.

HDR står för High Dynamic Range och för metoder att skapa bilder som mer ser ut som dina ögon uppfattar verkligheten. Ett vanligt problem när man tar en bild är att skuggorna blir nästan helt svarta, himlen blir vit, bara det mitt emellan blir som vi ser motivet med våra ögon.

Om man tar en bild exponerar man normalt efter någon del i motivet eller som många av dagens automatiska kameror eller din telefon – en blandning av ljusa och mörka delar av ett motiv.

Med äkta HDR brukar man mena att man tar två eller tre exponeringar, som man sedan slår ihop till en bild. Resultatet blir en bild som är korrekt exponerad i såväl de ljusaste som de mörkaste delarna av motivet.

Det finns även en uppsättning filter för ytterligare effekter.

Det finns även en uppsättning filter för ytterligare effekter.

Häromdagen fick jag ett tips om Pro HDR från en kompis som skriver mycket om mobil fotografering (kolla gärna hans blogg på www.saarimner.com).

De flesta HDR-apparna för din telefon använder sig av olika fusk-tekniker och filter för att skapa HDR-liknande effekter, men Pro HDR tar faktiskt två exponeringar och slår ihop till en bild. Äkta HDR, med andra ord. Dessutom går det fort, i alla fall om man är van vid proffsprogrammen för att sammanfoga HDR-bilder i datorn.

Ta HDR på frihand

Du behöver inget stativ. Bilderna blir skarpa, bara du försöker hålla telefonen stilla. Du behöver heller inte vara en expert. När bilderna är tagna och sammanfogade kan du dra i lite olika reglage tills du är nöjd.

Pro HDR kostar cirka 10 kronor på Appstore och finns även för Android.

Bara iPhone

Med Pro HDR

Bara iPhone

Pro HDR med standardinställning och auto

Bara iPhone

Med Pro HDR