Objektiv för iPhone och andra mobiler

Objektiv för iPhone och andra mobiler
Vidvinkelmakro 11

Makro är nödvändigt om man vill ta bilder på blommor och insekter.

Det finns många add-on objektiv för mobiler på marknaden. Ofta har de olika kombinationer som fisheye, vidvinkel, makro och tele. Och det mesta är skräp. Men det kan ändå vara kul i vissa situationer. Jag tänker framför allt på makro och vidvinkel.

Fisheye-bild tagen med ett Olloclip.

Fisheye-bild tagen med ett Olloclip.

Vidvinkelobjektiv och fisheye försämrar så gott som alltid bildens kvalitet. Fisheye-objektiven åstadkommer mer böjningseffekt än de vidgar vinkeln. Så vitt jag kan bedöma blir det inte så mycket större vinkel, men desto mer böjda bilder.

Men det finns tillfällen då det kan vara användbart att kunna ta bilder med vidare vinkel. Exempelvis om det är fest och man vill ha med så många personer som möjligt, trots att utrymmet att förflytta sig bakåt är begränsat.

Och vill man ta närbilder på blommor och insekter behövs dock definitivt ett makroobjektiv.

Undvik objektiv som bara funkar på en viss modell

Det ledande märket för mobillinser heter Olloclip, som är snyggt designad och säljs av bland andra Apple. Men om du tänker dig att byta mobil inom två år och idag inte vet vad det blir, ska du kanske tänka en gång till. Det är nämligen inte alls säkert att din Olloclip funkar för den nya telefonen. Den är designad för den modell du har och kostar dessutom mycket mer än alternativen.

Vi tycker det är rimligt att en lins ska kunna användas med alla typer av mobiler, samt att den ska ha en rimlig chans att fungera även med framtida modeller.

Enkel och bra som funkar på nästan allt

Vidvinkelmakro 3

Skinn är en enkel konstruktion som fungerar bra och passar alla mobiler som inte är tjockare än 13 mm.

En sådan lins är Skinn. Konstruktionen i plast och aluminium är mycket enkel. Det gillar vi. Du kan använda den på alla mobiler som inte är tjockare än 13 mm. På paketet står det att den är för iPhone 4 och/eller 5, men vi kan konstatera att den passar ännu bättre på splitternya iPhone 6 plus. Skälet till det är att blixten sitter lite längre från objektivet på den.

En nackdel med alla extraobjektiv är nämligen att de lätt skymmer blixten, som sitter onödigt nära linsen på iPhone. Så är även fallet med denna lins.

vidvinkel

En bild med bara iPhone och en med vidvinkelobjektivet.

Vidvinkeln ska ge 45 % mer bild, enligt tillverkaren. Nåja, du får i alla fall plats med mer.

Som vanligt blir det en kvalitetsförsämring med vidvinkelobjektivet och en viss vinjettering (mörka hörn), men enligt min uppfattning inte så mycket som med många andra billigare objektiv.

Vi gillar särskilt makroobjektivet och där är kvalitetsförsämringen mycket mindre och inte så besvärande på grund av makrofotograferingens natur. Du får titta på bilderna och själv avgöra om detta är något för dig.