Att fotografera solnedgångar handlar liksom all fotografi om ljuset, men ännu mer. Vi ger dig några grundregler att tänka på samt några personliga råd som vi tror kan vara användbara.
Om du använder din iPhone för att fotografera solnedgångar rekommenderar vi att du använder HDR-funktionen. Mobilen kommer då att ta två exponeringar och slå ihop till en bild med ett större dynamiskt omfång. Det är också viktigt att hålla linsen ren.
Regel nr 1: det finns inga regler
Ibland är perfekt tråkigt. Regler är till för att brytas. Med det sagt vill vi uppmuntra dig att bryta mot alla regler nedan. Men om du känner till dem så vet du bättre när och varför du ska bryta mot en regel.
Regel nr 2: det handlar om ljuset
Håll reda på när solen går ner. Se till att vara på rätt plats i god tid inför plåtningen. Vädret är också viktigt. Ofta är det bäst när vädret inte är allt för vackert. Moln gör bilden mer spännande och färggrann.
Regel nr 3: välj den bästa platsen
Att bara fotografera himlen ger dig ingen bra bild. Det som gör bilden intressant är förgrund och/eller motiv. Leta efter en plats där du kan få en vacker siluett, reflexer i vatten, träd eller liknande.
Regel nr 4: håll dina objektiv rena
Ett smutsigt objektiv kan förstöra en bild när du riktar den mot solen och ibland ser du inte det förrän du sitter hemma och ska redigera bilderna i större format.
Regel nr 5: Använd ett motiv eller förgrund
En bra bild har normalt en förgrund, ett motiv och en bakgrund. Solnedgången är bara bakgrunden.
Exempel på bra motiv:
- människor. Normalt vill man inte plåta människor bakifrån, men för solnedgångar kan det funka bra och göra bilden lite intressantare.
- träd. Ett vackert träd kan vara pricken över i:et.
- vatten kan skapa vackra reflexer
- byggnader
- båtar
Exempel på förgrunder:
- blommor
- löv
Överdriv inte. Du vill inte att motivet eller förgrunden blir allt för dominant.
Regel nr 6: ta med dig en blixt
När man fotograferar mot solen tenderar allt annat att bli svart. Solnedgången kan vara det perfekta tillfället att använda blixt på kameran. Om du kan bör du ställa blixten på minus cirka ett halvt bländarsteg för att lyfta fram detaljer i motivet eller förgrunden.
Regel nr 7: fotografera i raw
Rawformatet låter dig justera mycket mer i efterhand. Du kan lätta upp skuggor eller göra himlen mörkare samt ändra vitbalansen. Det kommer att rädda många bilder som annars skulle vara tämligen misslyckade. Läs vårt inlägg om redigering i raw här.
Regel nr 8: Se upp med din kameras automatik
Om himlen är den viktiga delen av din bild kommer kameran att välja annan bländare och tid än du normalt skulle föredra. Ta alternativa exponeringar så du kan vara säker på att få en bra bild. Normalt vill du ha en något underexponerad bild för att få lite tryck i himlen. Du kan även använda din kameras gafflingsfunktion (bracketing). Läs mer om det och HDR här.
Regel nr 9: använd en hög bländarinställning
Normalt vill du ha stort skärpedjup. Då är en så hög bländare som möjligt att föredra. Solstrålar syns då också tydligare och du kan få trevliga effekter. Priset för en hög bländare är emellertid längre exponeringstid…
Regel nr 10: ta med ett stativ
Stativet tillåter längre exponeringstider och de bästa bilderna får du oftast precis när solen går ned i horisonten. Stativet kan även komma till god användning om du vill fortsätta fotografera under natten.
Regel nr 11: Håll koll på ditt ISO-värde
Allt eftersom ljuset avtar kommer din kamera att öka ISO-värdet för att kompensera med försämrad kvalitet och mer brus som resultat. Men om du har kameran på ett stativ kan du lika gärna ställa ISO-värdet lågt. Håll dig under 400-800 ISO.
Regel nr 12: Stå i skugga, använd motljusskydd eller handen för att förhindra direkt solljus in i kameran
Ibland kan man få trevliga effekter när man riktar kameran mot solen, men du kan även få en bild förstörd av ströljus.
Regel nr 13: Vänd dig om och plåta i medljus
Kom ihåg att allt blir bra i det låga varma kvällsljuset. Kanske har du ett perfekt motiv bakom ryggen?
Regel nr 14: förenkla bilden
Ibland kan du göra bilden mycket bättre genom att förenkla den. Med en strikt komposition och få detaljer kan du få ett vackert resultat. Kanske är allt du behöver en enkel siluett. Du ska kanske helt exponera efter himlen och låta allt annat bli svart. Den effekten kan ökas i efterhand genom att öka kontrasten när du redigerar. Det är också möjligt att göra tvärt om. Låt himlen bli överexponerad och skapa en friläggning av motivet.
Regel nr 15: zooma in
Genom att använda en högre brännvidd blir solen större. Använder du vidvinkel blir den liten. Men zoomar du in för mycket blir bilden lätt ointressant.
Regel nr 16: rör på dig när du fotograferar
Du kanske tar den bästa bilden liggande. Genom att blockera solen med något föremål, ett träd eller liknande kan du få trevliga effekter. Kom därför ihåg att förflytta dig och prova olika vinklar när du plåtar.
Regel nr 17: undvik att placera horisonten mitt i bilden
Bilden blir lätt tråkig om horisonten är mitt i bilden. Prova att placera den lågt eller högt och se vd som händer.
Regel nr 18: skippa filtren
Det enda skälet till att använda ett filter när du plåtar solnedgångar är om du vill få en riktigt lång exponeringstid. Då kan ett gråfilter (ND-filter) komma till nytta. Alla andra filtereffekter kan bättre appliceras i efterhand när du redigerar bilden.
Regel nr 19: experimentera, lek och prova dig fram
Låt inte fotograferande bli ett jobb. Stressa inte, ta din tid. De bästa bilderna får du när du har roligt.
Regel nr 20: hitta dina egna recept
Kom ihåg hur du gjorde när du fick ett bra resultat. Kanske ska du utveckla en egen bildstil? En vacker dag har du massor med bilder och då är de som har din egen stil de du uppskattar mest. Alla riktigt bra fotografer kan särskiljas genom att de är konsekventa i sin stil. Du borde kanske sträva efter att hitta din egen?