Det har aldrig varit enklare att skapa snygga HDR-bilder än nu. Vi redogör för vad HDR är, hur det går till att skapa en HDR-bild och fusk-varianter, där man får HDR-effekter utifrån en enda exponering.
HDR, (High Dynamic Range), är en teknik för att skapa bilder som mer liknar verkligheten. Våra kameror har en begränsning i hur många bländarsteg som kan återges korrekt exponerat. Det brukar kallas det dynamiska omfånget.
Till exempel har vi alla tagit bilder på solnedgångar där himlen är helt vit och allt i skugga blivit helt svart. Det är ett perfekt tillfälle att använda HDR-teknik. Ett annat vanligt område är inredningsbilder där man vill ha med interiören och även utsikten från ett fönster korrekt exponerat.
Det analoga sättet att lösa detta är att ta flera exponeringar, där man har en exponering för himlen, en för skugga och sedan foga ihop dessa till en bild där både högdagrarna och skuggan är rätt exponerat.
Med dagens digitala kameror är det enklare än någonsin att skapa HDR-bilder. Vi ska redogöra för några olika varianter. Men först något om möjligheterna i din kamera och telefon.
Att använda bracketing i din kamera och HDR-funktionen i din iPhone
Stativ är faktiskt inte ett krav för HDR-bilder idag, men det är ofta en fördel. Vi har testat att ta bilder med ganska stor skillnad mellan bilderna, till exempel på frihand under en guppig bilfärd. Den slutliga bilden blir konstigt nog hyfsat skarp, trots att motivet är en människa och att det är rörelseoskärpa utanför bilen. Med en människa i bilden får ansikten konstigt oskarpa och om personen rör sig snabbt visas vederbörande som en skugga i olika delar av bilden. Inte bra.
Om du verkligen vill satsa på HDR ska du ha ett stativ.
De flesta kameror har en Gafflings-funktion (Bracketing, AEB) där man kan ställa in hur stor avvikelsen ska vara, plus minus i exponeringssteg. Ibland tar kameran automatiskt tre exponeringar, ibland måste man själv trycka på knappen tre gånger.
- Ställ in kameran på exempelvis 2 bländarstegs differens.
- Ställ (helst) kameran på ett stativ och rikta den motivet.
- Ta tre bilder i rask följd. Ju snabbare det går mellan tagningarna, desto bättre.
- Du kommer nu ha tre bilder redo att användas för att skapa en HDR-bild.
- Var noga med exponeringsmätningen. Om du har automatisk exponering på och kameran exponerar efter exempelvis himlen kommer slutresultatet inte bli vad du tänkt. Ett alternativ är att manuellt mäta de ljusaste och mörkaste delarna och välj ett värde mitt emellan. Att använda handen som gråskiva kan också vara ett tips. Tänk på att mäta i sol och i skugga.
Du som plåtar med exempelvis en iPhone kan på samma sätt använda HDR-funktionen för att ta två exponeringar som då automatiskt slås ihop till en bild.
1. Att skapa en HDR-bild med särskild HDR-programvara
Denna metod innebär att du tar flera exponeringar med din kamera på stativ och använder en HDR-programvara för att foga samman bilderna. Vi rekommenderar att du plåtar i RAW med tre exponeringar: vanligtvis en – två bländarsteg, en +/- 0 och en + 2 bländarsteg.
Och om du plåtar i raw och din kamera endast har gaffling i två bländarsteg kan du öka eller minska exponeringen i efterhand om du vill. En del programvaror ger dock ett bättre resultat från jpg, så om du använder exempelvis Photomatix kan det vara bra att göra jpg av bilderna innan du öppnar dem med Photomatix.
Sträva vanligtvis efter så högt bländartal som möjligt. Dels är det väldigt klädsamt om hela HDR-bilden är skarp, dels kan ljusstrimmor etc återges bättre.
-
Se till att kameran är i våg, sneda horisonter kan endast korrigeras i den färdiga HDR-bilden.
- Se till att kameran är i manuellt läge, både avseende fokus och exponering, om du inte använder Gafflings-funktionen.
- Kameran får inte rubbas det minsta mellan de olika exponeringarna.
- Om du inte använder Gafflings-funktionen i din kamera måste du hålla reda på exponeringarna, så att du vid datorn slår samman rätt bilder och att det är jämna steg mellan exponeringarna.
- Se till att sensor och lins är ren. Minsta problem trefaldigas när man slår ihop tre bilder till en.
1. Programmen för HDR
De program vi tittat på för att slå ihop bilderna är Photomatix, som finns som egen programvara och plug-in för Photoshop och Lightroom, samt Luminance HDR. Den senare är en freeware som finns för Windows, Mac och Linux och förefaller kvalificerad. Vi rekommenderar den dock inte för fotografer, eftersom den är svårbearbetad när det gäller att få önskade effekter och väldigt teknisk. Det är trevligare att arbeta med ljusstyrka och kontrast och andra termer som man som fotograf är bekant med, istället för de tekniska termer som används i Luminance.
Det är alltså mycket enklare att justera bilden så att den ser ut som du vill med Photomatix, som även är den marknadsledande programvaran.
Här kan du hämta senaste versionen av Luminance.
Här hittar du Photomatix programvaror, som i vårt lilla test gav det bästa resultatet. Du kan prova och sedan köpa för ca 100 USD.
2. Slå ihop bilder med en bildredigerare
I Photoshop finns en funktion som heter Slå samman till HDR Pro. I den senaste versionen hittar du den under Arkiv Automatisera, i tidigare versioner Under Arkiv Script. Med den kan du läsa in de olika bilderna och enkelt justera dem tills du är nöjd.
Man kan även exponera efter de olika delarna som bilden består av, till exempel ställa kameran på ett stativ och ta en bild exponerad efter skuggan samt en bild exponerad efter himmel och därefter slå ihop dessa i Photoshop. Till exempel genom att lägga bilderna i olika lager och sedan ”måla” fram det du vill ha.
Detta är emellertid inte alls enkelt att få snyggt. Men till fördelen hör att det är möjligt få med saker som rör sig i motivet.
3. Fota i raw och använd bildbehandlarens funktioner för ljusstyrka i högdagrar och skuggor
Med Photoshop följer Camera Raw och i Adobe Lightroom finns fantastiska möjligheter för dig som vill fuska dig till HDR-bilder. Här kan man justera ljusstyrkan i vita och svarta partier samt i högdagrar och skuggor för sig. Dessutom finns en funktion som kallas kurvor, där man kan justera styrkan i olika ljustoner.
(Se även vår artikel om att redigera i raw där vi har ett utförligt exempel i ett bildspel).
4. Appar och filter för att få HDR-liknande effekt
För dig som använder mobilen för att plåta finns den inbyggda HDR-funktionen i iPhone. Men det finns även många appar, såväl ganska dyra som helt gratis.
Även nättjänster, där du kan spara eller göra säkerhetskopior på dina bilder, har sådana funktioner. Den mest kända är Instagram, som har en HDR-knapp för att snygga till bilder efter att de tagits. Dessutom finns Google Picasa, som har mycket bra bildredigeringsmöjligheter.