Bilden på dig själv har aldrig varit viktigare än nu. Idag kollar man upp folk på LinkedIn, Instagram och FaceBook innan man ska träffa någon. Och handen på hjärtat. Vore det inte trist om folk fick förutfattade meningar bara för att bilderna på dig inte är till din fördel? Därför är profilbilderna till dina sidor på Internet extra viktiga.
Först av allt kan vi konstatera att hur du ser ut är inte något du är född med. DET ÄR ETT VAL! Det finns mycket du kan göra för att påverka hur du ser ut, som vi kommer att gå igenom nedan. Som illustration använder vi ett hopplöst fall, nämligen undertecknad, så du själv kan se att det stämmer.
Idag är konsten att ta en anständigt bra bild en baskunskap, som att kunna skriva och summera en restaurangnota. Här några handfasta råd för dig som missade den här lektionen i grundskolan.
Vad du INTE ska göra.
- Ta aldrig bilden med din dator. Ljuset är alltid dåligt, faller fel och vinkeln mot ditt vackra ansikte är alltid fel. Och du ser helt bäng ut om du tittar på bilden på skärmen istället för in i linsen.
- Ta aldrig bilden genom att vända på kameran i din mobil. Kvaliteten är usel.
- Ta aldrig bilden i hallen på väg ut, i badrumsspegeln eller i någon annan miljö där ljuset är dåligt.
- Ta inte ett passfoto om det inte är det du ska använda bilden till. Rakt framifrån, vitt och platt brukar sällan bli särskilt bra.
Vad du ska göra för att få ett bättre självporträtt
Var inte lat. Ansträng dig lite till. Välj kläder som du gillar och som passar för ändamålet, bra makeup gäller för kvinnor och vi män kan raka oss. Alla kan fixa håret. Varför inte passa på när du nyss varit hos frissan eller är uppstajlad för fest? I exemplet ovan har jag tagit på mig en snygg skjorta. Det kan räcka, bara du blir nöjd. Le. Om du bara kommer ihåg en sak när du ser en kamera så le. Det är den gyllene regeln eftersom vi människor tenderar att möta vår omgivning som vi blir bemötta. Ett glatt humör smittar bättre är ett influensavirus.
Välj miljön och ljuset för bilden. Välj platsen. Även ett självporträtt består av en förgrund, ett motiv (du själv) och en bakgrund. Sedan kan du välja bort för- eller bakgrund om du vill, men dessa element är det enda utöver ljuset som du behöver tänka på, utöver hur du själv ser ut. Kom ihåg att miljön kan säga mycket om vem du är. Välj sammanhang. För jobbrelaterat, som profilbilden till LinkedIn, ska du kanske se ut som du skulle göra om du går på anställningsintervju eller kundmöte. För FaceBook är det kanske lämpligt med en bild som säger något om dina intressen. Om du seglar ska det kanske vara med havet som bakgrund, om du jagar kanske du ska ta bilden på älgpasset. Men kom ihåg att alla inte delar ditt intresse. Om man gillar exempelvis kampsport kan folk få en konstig inställning eftersom många tror att alla som utöver det är busar. Vissa tycker golf är det roligaste som finns, medan andra tycker det är en löjlig överklassport. Du väljer själv vad du vill gå ut med.
Om miljön inte gör någon nytta i porträttet bör du välja bort den så mycket det går. En så hög brännvidd som möjligt som gör bakgrunden oskarp kan då vara användbar. I många fotoappar och i Instagram finns ett oskärpefilter, där du kan välja en del av bilden som ska vara skarp och resten blir oskarpt. Använd gärna det. Om du är något av en bloggare, narcissist eller rent av exhibitionist och ständigt matar FaceBook och Instagram med bilder på dig själv kanske du ska satsa på ett stativ och fjärrstyrning till din kamera. Varför inte rigga den med en dator som har skärmen riktad mot dig själv så du kan kontrollera dina poser. (Det bästa tipset är faktiskt att be någon ta bilden år dig, helst en duktig fotograf. Men det lämnar vi därhän i denna text, eftersom det per definition då inte blir en selfie).
Välj vad du ska lyfta fram. Fundera lite över vad du gillar mest med ditt utseende. Gör du dig bäst i profil? Har du vackert hår eller vackra ögon? använd det! De flesta vill se dit ansikte så ta gärna bilden som ett rent ansiktsporträtt. Om du har vackra ögon kanske du ska beskära bilden så att de framträder tydligare. Om du har en platt mage som du är stolt över vill du kanske ta bilden i halvfigur.
Välj utrustning. Om du har ett stativ så använd det tillsammans med kamerans självutlösare. Ett vitt papper eller en reflexskärm kan lätta upp hårda skuggor. Och tänk på att en mjukt ljus ofta är bra för alla former av porträtt. En mulen dag kan därför vara mycket bättre än en solig. Rynkor och liknande syns mindre och dessutom behöver du inte kisa om du tar bilden i medljus.
Glöm inte att svartvitt ofta lämpar sig väldigt bra för porträtt. Ofta framträder anletsdragen tydligare i svartvitt. Att posera. De flesta föredrar bilder som är tagna snett uppifrån. Dubbelhakor och liknande syns mindre då, men vitsen med det försvinner ju om man lutar sig bakåt. Du kan även kompensera lite med bilder som är tagna vågrätt genom att luta dig lite framåt. Experimentera gärna och prova dig fram, för olika ansiktsformer fungerar olika bra med olika ljus och poser. Titta gärna rätt in i linsen eller titta åt ett helt annat håll. Ögonkontakt fungerar även genom bilder, men om man tittar lite nedåt ser det ut ungefär som man möter någon som inte vill möta blicken eller som skäms lite.
Prova något helt annat. Hoppa, dansa, stå på huvudet, ruska av vattnet från huvudet när du duschat. Det blir lätt de bästa bilderna även om det innebär en del experimenterande.
Ta många bilder. Själv har jag svårt att vara framför kameran och kör vanligtvis med samma bild, när jag väl tagit en som jag är nöjd med. Om man inte har en naturlig fallenhet för skådespeleri eller att agera modell så hjälper det att ha många bilder att välja på. Notera vilka poser och vinklar som passar dig bäst så LÄR du dig hur du ska se ut framför en kamera. Slutligen kan det sägas att foto är en materialsport. Det är inte fusk att använda en bra kamera eller olika hjälpmedel som stativ, blixtar, reflektorer eller diffuserande skärmar. En fjärrutlösare till kameran är ett tämligen billigt tillbehör och de nya kamerorna som kommer nu kan man som regel använda mobilen för att fjärrstyra. Generellt gäller som för all fotografering att man inte ska stressa. Ta din tid och ha roligt när du plåtar. Lägg sedan ner lite mer tid på att redigera bilden i ett bildbehandlingsprogram eller använd dig av filter för att tona bort bakgrunder, ge bättre hudtoner eller skapa en mjukare bild där inte varenda rynka syns. Lycka till med självfotograferandet! Och glöm inte att lämna dina kommentarer eller bidra med tips och idéer genom att kommentera nedan.
Vänliga val för notoriska självporträtterare.
1 st fjärrutlösare. Gör att du enkelt tar bilden när du styrt upp ditt ansikte. 1 st reflexskärm. Lättar upp skuggor under ögonen och haka. Bästa tillbehöret för bra bilder. 1 st stativ. Gillar du att fota är ett stativ ett måste i många situationer. Ett i kolfiber är starkt och ändå lätt att bära med sig.