Reflekterande skärm – Ett billigt redskap som ger avsevärt bättre porträtt

Reflekterande skärm – Ett billigt redskap som ger avsevärt bättre porträtt

Av alla tillbehör är kanske reflexskärmen den billigaste och ändå kan detta enkla redskap avsevärt lyfta dina bilder. Speciellt om du gillar att plåta porträtt.

Reflexskärmarna kommer ofta som 4 i en eller 5 i en, med en skärm som är diffuserande vit och med olika överdragstyger: till exempel svart och vit, guld och silver. De finns i huvudsak med tre former, trekantiga, runda och ovala samt i olika storlekar.

Vad man bör välja beror lite på hur man tänkt använda dem. Vill man till exempel ha en skärm i fotoväskan är det ju bra om den får plats i hopfällt format.

Jag brukar föredra en ganska stor, rund skärm, men det finns trekantiga skärmar med handtag som blir väldigt små hopfällda och som är väldigt bra att ha med i fotoväskan.

Att använda skärmen är inte direkt någon exakt vetenskap. Man kan vinkla den i all riktningar och använda den på olika avstånd. Använd silver reflektor för starkare effekt, vit för mjukare. Guldsidan ger ett varmt ljus. Och den diffuserande vita skärmen är väldigt användbar under dagar med hårt ljus.

Ofta blir det bäst om man reflekterar upp ljuset snett nerifrån, så att man lättar upp skuggor i ögon och under hakan etc.

I direkt solljus kan det vara lite lätt att blända motivet om man inte ser upp, speciellt med silver- och guldreflektor. Det är ju synd när man tar porträtt om personen i fråga kisar och inte slappnar av i ansiktet. Det är dessutom ett tecken på att du reflekterar för mycket ljus. Normalt vill man lätta upp skuggorna, inte ta bort dem helt. Använd skärmen på ett längre avstånd.

Bra köp på reflexskärmar

Köp stor kvadratisk 5-i-1 skärm här

Köp runda 5-i-1 skärmar i olika storlekar här