Presenttips till fotografer

Presenttips till fotografer

Du som har en fotograf i familjen kan glädjas åt att det finns mycket roligt att välja på när du ska köpa present till en fotointresserad person. Fotografi är nämligen en materialsport och det finns ingen ände på prylbehovet hos den inbitne entusiasten. Här får du bra (men högst subjektiva) tips och råd.

Kameror är inte billiga, i alla fall inte om de ska vara lite bättre än din mobil. Många har personliga preferenser och om du inte vet exakt vad vederbörande vill ha bör du kanske avstå. Men att skänka ett bidrag i form av pengar till drömkameran är förstås aldrig fel.

Det finns dock mycket som man kan ha glädje av om man är fotointresserad och som inte behöver kosta skjortan. Här är fototomtens förslag.

Utbildning

En kurs eller workshop är aldrig fel. Kunskap och inspiration räcker mycket längre än de pengar du spenderar på kameror och tillbehör. Böcker och tidningar kan för all del förmedla kunskap, men idag finns så mycket kunskap tillgängligt på nätet att det känns som bortkastade pengar. Men mänsklig handledning, utbyte av erfarenheter samt möjligheten att ställa frågor är fortfarande svårt att ersätta. Mitt tips är att årets fotopresent blir en kurs eller workshop.

Karbonstativ 001Stativ

För nästan alla typer av fotografi behöver man ett stativ. Tyvärr drar sig många för att lägga ut pengar på detta, även om det ofta gör mer för bildskapandet att ställa kameran på ett stativ än att spendera pengarna på mer megapixlar och dyrare kamera.

Med ett stativ kan man ofta få bättre kvalitet. Lägre ISO-inställning, mindre bländare och längre exponeringstid blir möjligt. Dessutom kan man ha nytta av det för att återskapa exakt samma bildsituation. När man tar till exempel produktbilder för en webbsajt eller porträtt som ska visas i samma sammanhang, vill man ha samma brännvidd, avstånd och beskärning. Då är ett stativ bra, för det står stilla där man ställer det, i motsats till fotografer, som ofta har en fallenhet för att vimsa omkring och prova olika vinklar.

Ska man plåta arkitektur eller inredning är det viktigt med raka linjer. Då är ett stativ med vattenpass nödvändigt. Dels för att man i efterhand ska slippa räta upp varje bild i Photoshop, dels för att slippa stå på huk eller knän när man fotar.

Ska stativet endast användas i en studio behöver det inte vara så lätt, men de flesta av oss behöver bära med oss det. Då är ett kolfiberstativ något man älskar.

I vår shop säljer vi ett kolfiberstativ till ett konkurrenskraftigt pris, som jag själv har använt mycket och är väldigt nöjd med. Ett annat, klart billigare alternativ är Picsngears alluminiumstativ.

Reflector 60048Reflexskärm

En reflexskärm är ett mycket billigt men användbart hjälpmedel, speciellt vid porträttfotografering. Många gånger är det allt man behöver tillsammans med befintligt ljus för att få ett professionellt resultat, förutom en kamera förstås. Här hittar du bra och billiga reflexskärmar.

 

Studioblixtset

I våra nordiska breddgrader blir tiden för vår hobby allt kortare. Bortsett från att solen knappt orkar över horisonten blir det allt kallare och obekvämare att utöva vårt intresse utomhus. Då är det säkert många fotografer som önskar sig en egen liten hemmastudio. I vår shop hittar du det mesta som behövs och studioblixtset finns från proffsnivå till hemmanivå i priser mellan 2 500 till 10 000 kronor.

En bakgrund är också något du kan skaffa till för 1 450 med stativ och bakgrundsduk.

 

Wireless flash 008Trådlös blixt med Elinchromfattning

Detta är min absoluta favorit. Lätt att använda, inga sladdar och man kan ändå jobba med den en hel dag utan att ladda batteriet om man vill. Dessutom är det enkelt att ta med den utomhus och använda för att lätta upp skuggor. Kolla gärna ett exempel där jag använt en enda blixt här.

Vi säljer denna blixt i ett set med låda, laddare och fjärrutlösare för 4 490 kronor. Det är faktiskt inte mycket mer, kanske rent av mindre än du får betala för en vanlig kamerablixt av ditt originalmärke. Och då är det här faktiskt något helt annat.

Själv använder jag regelbundet tre stycken, även om det många gånger räcker med en och ett lätt stativ när man är på uppdrag.

Köp den här.

Jenova 21129 Camera Bag Black Sahara Series 010Väska

Självklar ska man ha minst en väska för sin fotoutrustning. Vilken väska man ska köpa beror vilken typ av fotografi man ägnar sig åt mest.

Om man knallar omkring på stan och snabbt vill kunna få fram sin kamera är till exempel en axelremsväska bra. Man kommer lätt åt sin utrustning och kan använda båda händerna utan att ställa från sig väskan.

Om man ska bära länge är ryggsäck av slingmodell trevligt. Med den hakar man bara av ena axeln och öppnar den från sidan för att komma åt sina saker. Ett bra alternativ för dig som inte kan bestämma dig för en ryggsäck eller axelremsmodell. Slingmodellen är mitt emellan.

Själv har jag alltid föredragit en väska som inte så öppet skyltar om att här finns en dyrbar kamerautrustning. Då är chansen större att man inte blir av med den.

Kolla in våra väskor här.

iFootage 005Ett allroundverktyg som även är ett litet mobilstativ.

Detta är en trevlig sak för den inbitne Instagrammaren. Om du känner någon som hela tiden använder mobilen för att fotografera kan detta vara en kul grej. Lite grabbigt, det medges. Ölöppnare, skruvmejslar av olika slag. Stativ för mobil och kamera. Vem kan vara utan det?

iFootage 002

Vi letar fortfarande efter något liknande men med kniv och korkskruv också. Och så måste man ju fråga sig hur det kommer sig att ingen mobiltillverkare tänkt på addera det.

Ett tips till Apple kanske? Kan vi få en iPhone med inbyggd kniv, ölöppnare och mejselset till nästa jul?