Stativet är kanske det viktigaste tillbehöret till din kamera. Det kryllar med olika stativmodeller på marknaden. Hur vet man vad som är bra?
Det gäller att välja stativ utifrån sina behov. Med ett stativ blir det till exempel enklare att strömlinjeforma fotografering om man vill ha många bilder från samma avstånd och med samma vinkel.
Stativ är också bra för:
- Nattbilder
- Lång exponering, som softat vatten, ljusspår efter bilar och liknande.
- Hög kvalitet i dåliga ljussituationer. Med ett stadigt stativ kan du fota med lägre ISO-värde.
- Att kunna ha större skärpedjup än tagning på frihand tillåter
- Ska du vara framför kameran kan du inte vara bakom.
Stativmarknaden är något av en djungel. Det finns inget tydligt samband mellan pris och prestanda. Det finns bra och dåliga stativ i alla prisklasser. Ett billigt stativ behöver alltså inte vara dåligt.
Kolla detaljerna
För de allra flesta är det nog inte rimligt att stativet kostar mer än kameran. Om pengarna spelar roll lönar det sig därför att välja ett billigare, men det finns en del saker man behöver se upp med.
Undersök stativ utifrån följande kriterier.
Storleken. Se till att stativet är tillräckligt stort för att du ska kunna plåta från en tillräcklig nivå. Ska man fotografera porträtt på stående personer kan det behövas ett ganska högt stativ för att ansiktet inte ska tas underifrån. Annars är det som regel tillräckligt med den egna brösthöjden. Storleken hopfällt är ännu viktigare om du ska bära med dig stativet.
Ett tungt stativ är jättebra i studion. Risken för oskärpa på grund av vibrationer minskar i takt med att vikten ökar. Men i kameraväskan räknas varje gram, speciellt om man ska bära på utrustningen en hel dag. Då är ett lätt stativ att föredra. Helst kolfiber, det är det lättaste materialet och ändå starkt.
Snabbfäste är alltid behändigt att ha, men se till att det är starkt nog att klara kamerans vikt. Det händer att man vill flytta på stativet utan att först ta bort kameran och då är det bra om inte kameran ramlar av. Med billigare snabbfästen är det en påtaglig fara. Då är det bättre med ett snabbfäste i metall som skruvas på. Det tar lite mer tid men kameran sitter kvar på stativet.
Vattenpass är en värdefull bonusfunktion
Vattenpass är behändigt för att säkerställa att kameran står i våg. Det kan man spara mycket tid på, genom att man slipper räta upp mängder av bilder vid bildredigeringen efteråt. Att ha kameran i våg är särskilt viktigt när man plåtar arkitektur och inredning, då raka linjer är ett krav.
Benen ska vara stadiga. En del stativ har ett avtagbart ben som man kan ta loss och använda som enbensstativ. När det gäller hur man låser benens sektioner finns snabblås eller skruvlås. Samma gäller som för snabbfästet för kameran. Bättre med ett stabilt skruvlås än dåligt snabblås.
Plåta neråt
Vändbara ben eller mittpelare är bra att ha om man vill kunna fota från ett väldigt lågt läge eller använda stativet för reproducering och fotografering av prylar. Då sätter man kameran under stativet, mellan benen, och lägger motivet på golvet eller på ett bord. Det är en bra metod även när man ska fotografera mindre objekt.
Mittpelaren sitter ibland fast ovanpå stativet, ibland kan man sänka det neråt, vilket är att föredra när man arbetar med stativet. Orsaken till fast mittpelare är som regel att stativet ska bli så kompakt som möjligt när det är hopfällt. Många stativ har dessutom en liten krok under mittpelaren, som man kan fästa en vikt vid. Det gör stativet stadigare.
Kulleden är en viktig detalj och följer inte alltid med. Kontrollera det innan du köper så slipper du köpa en kulled i efterhand, vilket kan kosta många hundralappar. Ju större kulled, desto skönare och lättare blir det att rikta kameran exakt. Men stora kulleder väger också mycket.
Manövrering. Om du bara ska fota stillbild är det bäst att bara ha en låsbar kulled, om du gillar att filma video är det bra med ett kamerafäste med handtag och som kan ge lagom motstånd när du riktar kameran åt olika håll. Det enda sättet att kontrollera detta är genom att känna på prylarna innan man köper.
Ministativ kan också vara användbara, men det är en separat historia. Du kan läsa ett test av sådana här.