Hur svårt kan det vara? Ett stativ är ju till för att sätta en kamera på. Ingen rymdforskning direkt. Men det visade sig att det är mycket skräp därute. Och det är svårt att bedöma en artikels kvalitet enbart genom bilder och pris.
Först och främst måste man fråga sig vad man ska ha ett ministativ till?
Ett riktigt stativ är självklart alltid att föredra och jag rekommenderar varmt ett kolfiberstativ för att det ska bli enklare att bära med sig. Men det finns också tillfällen då ett miniatyrstativ kan komma till sin rätt. Själv har jag alltid haft ett ministativ. Ofta är ett riktigt stativ för besvärligt att släpa med sig för att man kanske behöver det. Om man köper en kamera för att den ska få plats i fickan är det ju inte logiskt att dra med sig ett stort och otympligt stativ som väger flera kilo.
Tiden är förbi då man använde stativet som stöd mot en vägg eller liknande för att få skarpa bilder under 1/30 sek eller ännu kortare tider, beroende på objektiv. Dagens skakreduceringsfunktioner har gjort det användningsområdet passé eller åtminstone mindre aktuellt.
Nej, numera handlar det oftast om att komma ner i exponeringstider på någon eller några sekunder för att få:
- rätt rörelseoskärpa när man fotograferar objekt i rörelse
- trevliga effekter på vatten som är i rörelse
- skarpa nattbilder med hög kvalitet
- nattbilder på trafik
- bilder på sig själv med fjärrkontroll eller tidsutlösare
Vi som gillar att alltid bära med oss kameran kan därför ha god nytta av en liten nödlösning när vi springer på en bild som bara låter sig tas med någon form av stöd. Om du tar med dig kameran på krogen för att du kanske kan ta en bra bild på vägen hem är det därför vettigt att även ta med ett ministativ.
Vi har gjort bedömningar utifrån följande kriterier
- Minimal storlek, det vill säga platsen det tar i fickan eller väskan.
- Maximal storlek. Kommer man över lite snö, eller kan man lika gärna ställa stativet direkt på bordet eller marken.
- Vikt. Lätt är bra om man ska ha det i kavajfickan.
- Stabilitet. Det är ju bra om det inte skakar för minsta vindpust, samt hur tung kamera kan den bära?
- Hållbarhet. Kan förvänta sig att stativet håller ett tag?
- Användbarhet. Kan man fästa det på stolpar eller klämma fast det i något föremål?
Det bör ju tilläggas att testet endast gäller för de märken eller produkter vi testat även om vissa slutsatser även kan dras om typen av stativ.
Cambofot M225+ CK30 Mini Tripod
Det är i princip ett vanligt stativ, men väldigt mycket mindre. Det ger ett stadigt intryck, en väger också en hel del. En fördel är att det går att dra ut benen ordentligt och man kan vinkla ut benen för en låg position med extra stadighet. Snö kommer inte att bli ett problem och stativet håller även för en tyngre kamera.
Tyvärr är det inte så litet hopfällt. Det får inte plats i fickan och det väger nästan 1 kg (950 gram) i väskan. Dessutom gillar vi inte snabbfästet som måste skrivas fast. Det betyder att man måste välja mellan att hålla i kameran eller stativet när man ska ta loss kameran. Något som kan var okej på ett fullstorleksstativ, men som inte känns så bra med ett ministativ.
Dessutom kostar detta stativ en hel del. Vi tycker att om man ändå ska ha det i väskan är ett vanligt kolfiberstativ ett klart bättre alternativ, även om det tar lite mer plats. Vi avstår alltså från att rekommendera detta stativ.
Portabelt mini ”tabletop gripping” stativ för kameror
Ett Kinatillverkat stativ (utan varumärke). Hur bra kan det vara?
Jättebra faktiskt! Det är visserligen möjligt att dra ut benen för att få det längre, men i gengäld är länkarna i de vrid- och bändbara benen ganska stadiga. Vinklar man ut dem så basen blir bred så klarar det en hel del. Vi rekommenderar det dock inte för en stor systemkamera, speciellt om det har ett stort objektiv. Kulhuvudet är lite för klent för att orka med en tyngre kamera, speciellt om man försöker fästa stativet i en stolpe.
Lederna i benen är klistriga så de fäster alldeles utmärkt på en stolpe, om den inte är för grov. Men en vanlig gatstolpe går bra. Dessutom finns ett litet snabbfäste som kan användas för att ta av och sätta på stativet. Detta snabbfäste kan lossas genom en liten tryckning på en knapp och med en liten plastskruv kan man låsa det så att inte kameran av misstag ramlar av.
Första intrycket är att det är ganska plastigt, men det visade sig vara ganska bra trots det.
Det här stativet får förmodligen plats i din ficka. Det väger nästan ingenting (160 gr). En ganska bra kamrat till din kompaktkamera med andra ord.
Priset är dessutom överkomligt. Vi kan rekommendera det till en liten kompaktkamera.
Handhållet grepp/mini-stativ
Detta är nog en kusin till ovanstående stativ. Inget varumärke, plastigt, men inte så tokigt ändå. Stativet är alltså ett sorts pistolgrepp som kan vändas till så att det blir ett litet stativ. Benen är i hårdplast och den klarar till och med av systemkameran.
Den är lätt och rimligt kompakt.
Pistolgreppet är bra om du filmar med exempelvis en smartphone. Det kan vara svårt att hålla en telefon stadigt enbart med fingrarna, Det här stativet underlättar det.
Vår slutsats är att detta är ett bra komplement till din telefon eller en väldigt tunn kompaktkamera, speciellt för dig som gillar att filma.
Flexible gripping tripod G816 (Gorillatyp)
Denna typ av stativ verkar populära nu för tiden. Det kan vi inte riktigt förstå.
Det är inte kompakt när det är hopfällt, det är inte större när man använder det. Och just det här stativet var av dålig kvalitet. Ett ben gick av när vi testade det. Det lagade vi visserligen snabbt genom att tvinga ihop lederna igen. Den orkade trots sitt något större format inte heller bära systemkameran.
Konceptet är lite likt stativet med böjbara ben ovan, men är i alla aspekter ett sämre alternativ.
Det finns tillgängligt i tre olika storlekar och vi testade mellanalternativet. Vi har inte testat originalet – Gorilla, men om det är av bättre kvalitet så är detta en usel kopia.
Trots allt så tycker vi att ett ministativ helst ska få plats i fickan. Det gör inte detta och rots det klarar det inte mycket vikt och det satt inte heller lika bra vid stolpar eller stänger som stativet ovan, som var mindre och starkare och som i jämförelsen galant klarade systemkameran i stående läge.
Vi kan inte rekommendera det här stativet.
I testet tittade vi även på ett vanligt ministativ av det billigare slaget. Det liknar mycket ett stativ i metall som vi redan har och som är riktigt bra. Det är det minsta stativet, väger ingenting, men just det exemplaret vi tittade på visade sig vara en besvikelse. Helt i plast, benen gick inte att dra ut, huvudet var löjligt svagt.
Att dessa prylar är väldigt enkla gör att det är svårt att bedöma deras kvalitet. De kan se bra ut på bild. En del saker är bra, andra är skräp eller uppfyller inte förväntningarna av andra skäl.