Ta bättre semesterbilder!

Ta bättre semesterbilder!

15 tips för bättre semesterbilder.

Använd blixt på dagen för att lätta upp skuggor. På natten är den för det mesta värdelös.

Använd blixt på dagen för att lätta upp skuggor. På natten är den för det mesta värdelös.

Semestern är nog den tid på hela året när vi fotograferar mest. Det är ändå inte sällan man kommer hem och känner sig besviken när man ser bilderna. Var är känslan vi fick? Varför ser det inte ut på bild som det gjorde i verkligheten?

För dig som inte är så inbiten fotograf att du tänker göra semestern till en fotoresa och inte vill ta med dig hela utrustningen har vi några tips.

1. Din utrustning

Det är viktigt att inte släpa med sig för mycket. Men om du har en systemkamera – använd den. Och om ditt kitobjektiv inte sträcker sig till mer än 105 mm brännvidd så räcker förmodligen det. Du kan alltid kompensera genom att gå närmare. En blixt och ett lätt ministativ är också bra att ha. Om din kameraväska inte så tydligt skvallrar om att den innehåller en dyr fotoutrustning minskar risken att du blir bestulen och om den är stor nog för att innehålla mer, såsom vattenflaska och lite tillbehör, så är det en fördel. Men kom ihåg att sand från badstranden och vatten är din kameras värsta fiende. Blanda inte kamerautrustning med blöta baddräkter och sandiga badlakan i samma fack som din kamera.

2. Forska i förväg

Genom att surfa lite om ditt resmål innan du åker kan du dels planera din semester bättre, dels kan du få idéer om bra motiv från ditt resmål. Ett vykortsställ med lokala bilder kan också ge bra idéer när du väl kommit fram.

Precis som här hemma tar du bästa bilderna i det varma kvällsljuset innan solen går ner. Solnedgång är fototime och det är inte bara solnedgången du ska plåta. Allt blir vackrare då.

Precis som här hemma tar du bästa bilderna i det varma kvällsljuset innan solen går ner. Solnedgång är fototime och det är inte bara solnedgången du ska plåta. Allt blir vackrare då.

3. Håll koll på ljuset

Bästa tiden att fotografera är vanligtvis på morgonen och kvällen. Det låga, varma ljuset vid solnedgången kommer förmodligen ge dig de bästa bilderna. Och dåligt väder har också sina fördelar. Tiden alldeles innan och efter regn händer spännande saker och dramatiska moln kan utgöra en bra bakgrund.

4. Använd blixten vid rätt tillfälle

Blixt på kameran kan vara bra för att lätta upp skuggor i kraftigt solljus, men undvik blixten på kvällen och natten.

5. Glöm inte människorna

Många gånger är resmål platser. Men det är människorna som ger atmosfären och gör bilden intressant. Var inte rädd att fotografera människor. Särskilt arbetande människor kan bli fantastiska bilder.

Ett i övrigt ganska trist motiv kan bli spännande med en människa.

Ett i övrigt ganska trist motiv kan bli spännande med en människa.

Om du kan göra människor roade eller komfortabla med att bli fotograferade kan du få verkligt bra bilder.

Om du kan ord som ”vackert” eller ”jättebra bild” på det lokala språket kan det ge dig många roliga stunder och förutom en bra bild även lite kontakt med andra människor.

Här har du ett litet lexikon som kan vara bra att kunna:

  • Svenska: Vackert, Jättebra bild
  • Engelska: Beautiful, Great picture
  • Finska: Kaunis, Hyvä kuva
  • Franska: Belle, Image élégante
  • Isländska Falleg, Frábær mynd
  • Italienska Bella, buona immagine
  • Maltesiska: Beautiful, stampa Gran
  • Holländska: Mooie, grote foto
  • Norska: Vakker, flott bilde
  • Polska: Piękne, Wielka obraz
  • Ryska: Krasivaya , bol’shaya kartina
  • Spanska: Niza, buena imagen
  • Thailändska: S̄wyngām p̣hāph thī̀ yxd yeī̀ym
  • Turkiska: Güzel, büyük resim
  • Tyska: Nice, schön bild
Det är inte sällan trångt i populära resmål. Sträck kameran i vädret, rikta den ganska mycket neråt och ta en bild över alla andra.

Det är inte sällan trångt i populära resmål. Sträck kameran i vädret, rikta den ganska mycket neråt och ta en bild över alla andra.

Kom ihåg att när människor är med så lönar det sig ofta att gå lite närmare.

6. Ta med din egen modell

Har du resesällskap? Utnyttja det. Ett vackert motiv, en solnedgång eller utsikt blir ofta mer intressant med en människa med på bild. Du kan också be någon ta bilden och själv agera modell. Töntigt? Kanske, men om några år tycker du nog att det är roligare om du själv är med någon gång.

7. Le och njut av livet och fotograferandet

Din egen attityd påverkar omgivningen och din egen upplevelse. Var vänlig, le, skratta och ha roligt är ett bra sätt att få bättre bilder, utöver att du själv får en roligare resa.

8. Dygnet har 24 timmar

Med ett litet ministativ kan du ta bilder dygnet runt. Om du inte har det så vimlar det med saker som man kan ställa kameran på eller använda som stöd: räcken, stolpar, bilar och så vidare. Du kan till och med få häftiga bilder med kameran på trottoaren. Kanske kan du då använda ett linsskydd eller nyckelknippa för att rikta kameran en aning uppåt.

Hur kan du förbättra bilden som alla fotograferar? Prova en ny vinkel eller placera dig så att du får en vacker förgrund eller bakgrund. Här är det bakgrunden som var själva motivet men utan förgrunden hade bilden varit helt värdelös.

Hur kan du förbättra bilden som alla fotograferar? Prova en ny vinkel eller placera dig så att du får en vacker förgrund eller bakgrund. Här är det bakgrunden som var själva motivet men utan förgrunden hade bilden varit helt värdelös.

9. När du tagit bilden…

Titta på den i kameran och fundera över hur du kan göra den bättre.

  • Känns bilden tom? Kan du stoppa in en människa som motiv framför den vackra bakgrunden?
  • Byt vinkel eller perspektiv? Att ta ett par steg åt sidan eller ta bilden liggande gör ibland underverk.
  • Står du på rätt sida av motivet? Kanske blir det bättre om du tar bilden i motljus eller tvärt om.
  • Har bilden en förgrund? Hängande löv eller blommor kan vara en förgrund som förvandlar en tämligen ointressant bild till ett mästerverk.
  • Människor i vägen? Upp med armarna i luften och ta bilden en meter över alla andra.
  • Kan du förenkla bilden? Ibland kan man få en mycket vackrare bild genom att flytta sig så att störande detaljer inte syns. Ibland kan en bild faktiskt bli bättre genom att man väntar tills människor förflyttat sig eller så kan man ställa sig framför andra människor. I andra tillfällen kan det vara en del av ett föremål som stör bilden.
  • Kan du zooma in? Ibland kan en del av ett motiv eller en detalj vara mycket intressantare än helheten.

10. Besvärlig ljussituation

Ibland kan det löna sig att mäta ljuset på en neutral yta i skugga och i sol och sedan ställa en ett lämpligt värde och exponera i manuellt läge. Din egen hand är nästan lika bra, ibland bättre än en gråskiva.

Att använda kameran för att komma ihåg roliga saker kan vara användbart. Vi tyckte det var lite lustigt med denna skylt i tunnelbanan i Kina.

Att använda kameran för att komma ihåg roliga saker kan vara användbart. Vi tyckte det var lite lustigt med denna skylt i tunnelbanan i Kina. Vi fick verkligen lägga band på oss.

11. Ta minnesbilder

Ibland kan man ta en bild med ett namnskylt eller liknande för att man ska komma ihåg vad stället man besökt heter eller var det ligger. Det kan även vara bra att fotografera förklarande texter och annan information som man vill komma ihåg. Det går fortare än att anteckna.

12. När du fotograferat klart det som är uppenbart…

Det kan vara roligt att ta bilder på detaljer från ställen man besökt. Rost, bultar, fläckar, till och med sådant som är äckligt kan bli en bra bild. Titta på andra fotografer. Ser någon något du själv inte se? Vad finns som kan bli bra på bild och som alla andra inte ser?

Det är lätt att gå med i skocken och bara fotografera det som alla andra tittar på. Fastna inte i den fällan.

Håll kameran redo. Helt plötsligt tittar du på en underbar bild och nästa ögonblick är den borta.

Håll kameran redo. Helt plötsligt tittar du på en underbar bild och nästa ögonblick är den borta.

13. Håll din kamera redo.

Se till att kameran alltid är redo och inställd för det perfekta snapshotet, så att allt du behöver göra är att sätta på den och trycka av. Ibland behöver man kanske inte ens lyft upp den till ögat innan man trycker av. Att vara snabb när det oväntade händer kan göra att du får ditt livs bästa bild.

14. Berätta en historia

Tänk dig att du ska berätta en historia med ett bildspel. Det behöver inte vara din resa i kronologisk ordning som du ska visa, det är kanske en helt annan historia som du ska berätta med bilder?

15. Fota i RAW

Att fotografera i raw-formatet räddar många bilder. Det tar lite mer plats, men har du med dig dator kan du tömma kameran med jämna mellanrum. Du behöver ett bildredigeringsprogram för att hantera bilderna. De vanligaste och bästa på marknaden är Adobes Camera Raw, som ingår i Photoshop samt Lightroom.