Att ta bilder på norrsken är enkelt. Ställ kameran på 10 till 30 sekunder. (Klicka på alla bilder för att se den i full storlek).
Dygnet har 24 timmar. Om du tror att dagsljus är nödvändigt för vackra bilder går du miste om mycket. Natten är full av vackra färger och motiv som kan verka trista och ointressanta i dagsljus kan bli vackra och spännande när mörkret faller på.
Du kan kompensera för bristen på ljus genom att använda längre exponering, genom att använda ljuskänslig utrustning eller en kombination av båda delarna.
Om du har en kamera med bra ISO-prestanda och ett objektiv med bländare 2,8 eller större, kan du i många situationer klara dig på frihand. Jag får ibland anständiga resultat med en Canon 5D Mk II inställd på 6 400 ISO. Men för det mesta har jag bättre användning för den egenskapen i andra situationer. Jag vill att mina nattbilder ska vara skarpa och utan brus. Då är en längre exponeringstid ett billigt pris, förutsatt att man kan acceptera ljusspår från bilar, att människor i rörelse blir oskarpa eller rent av osynliga, vatten framstår som mjuk sammet och så vidare.
Faktum är att de flesta älskar effekterna som uppstår vid långa exponeringar.
När du kan plåta på frihand och när du behöver ett stativ beror på:
- Din kameras ISO-prestanda (hur ljuskänslig den är).
- Hur bra kameran och/eller objektivens bildstabilisering är.
- Vilken brännvidd du använder (längre brännvidder kräver kortare exponering vid frihandsfotografering).
- Hur ljuskänsligt objektivet är.
- Kamerans inbyggda brusreducering. (Se upp med detta. Om kameran reducerar bruset kan det bli svår att i efterhand reducera bruset i bildbehandlaren. Man kan förlora detaljrikedom).
- Om man behöver frysa rörliga delar i motivet eller inte.
- Vilket skärpedjup man vill ha.
Några exempel för att förklara
Att ta snapshots på natten
Du ser något och du vill fånga ögonblicket, typiskt i en stadsmiljö. För detta område är en kamera med bra ISO-prestanda och ljusstarkt objektiv användbart. Många av de nyare kameramodellerna ger bra bilder i dåligt ljus till överkomliga priser. Ett fast 28, 35 eller 40 mm objektiv med ljusstyrka 2.0 eller ännu större bländare är perfekt i dessa situationer.
Själv använder jag ofta en liten Leica D-LUX 5, som jag nästan alltid har i fickan. Den har utmärkt ISO-prestanda och hanterar dåliga ljussituationer mycket bra. Det är inte bara hårdvaran, komponenterna i kameran som utgör skillnader. Programvaran är också viktig, eftersom dagens kameror är datorer med en lins på.
Snapshot-situationer kräver ofta kortare exponeringstider, särskilt om motivet består av människor. Å andra sidan kan man ofta acceptera kort skärpedjup och lite brus.
För denna typ av nattfoto är ett stativ inte nödvändigt. Världen är full av saker som kan användas som stöd för din kamera, särskilt i staden. Använd din fantasi. Men skulle du stoppa ett ministativ i fickan så kommer du säkert tycka att det är väldigt användbart.
Naturbilder i natten
Ofta är naturen allra vackrast under natten. Börja gärna under den magiska timmen då solen går ner, när himlen ännu inte hunnit bli helt svart. Den kommer att vara mörkt blå och du kan använda kortare exponeringstider. Särskilt vindstilla nätter med lite moln. Om det blåser blir lätt träden oskarpa och molnen konturlösa.
Jag brukar fota med exponeringstider på mellan 10 och 40 sekunder. Har man mindre än så ökar risken för rörelseoskärpa när man rör kameran och har man mer börjar stjärnorna bli streck på grund av jordens rotation. Om det är en effekt du är ute efter behöver du i stället exponera avsevärt längre, åtminstone några minuter.
Att måla med ljus
En bra bild innehåller oftast en förgrund, ett motiv och en bakgrund. Anta att förgrunden är blommor eller löv, motivet ett träd eller människa och bakgrunden är ett fält eller vatten samt himlen.
I det läget är motivet ofta en utmaning. Det blir ofta en svart siluett mot den ljusare bakgrunden. Ett sätt att hantera detta är genom att måla med ljus. Man kan använda en blixt eller en lampa för att sätta lite extra ljus på motivet. Ställ helt enkelt kameran på ett stativ, sedan kan du gå runt och sätta ljus på motivet.
Blixten ger även fördelen att den kan användas för att frysa motiv som annars lätt blir oskarpt om det rör sig. Av det skälet kan du ha god användning för en blixt om motivet är människor. Det är helt omöjligt att stå helt stilla i så mycket som 30 sekunder. Minsta rörelse och skärpan är borta. Minsta vindpust kan göra ett träd oskarpt. Men glöm inte att dra ner blixtens styrka. Annars kommer det att se alldeles för onaturligt ut i en nattbild.
Använd manuella inställningar
Normalt fungerar kamerors automatik inte så bra på natten. Kom ihåg att du även under natten kan behöva använda mindre bländare för får ett större skärpedjup, från förgrund till bakgrund. Prova dig fram. Ta en bild, kontrollera, justera och ta en ny bild.
Ett bländarsteg motsvarar en halvering eller dubblering av exponeringstiden. Ett steg i din ISO-skala likaså.
På samma sätt kan man använda sig av största möjliga bländare (1,4, 2, 2,8) för att göra bakgrunden oskarp, om man vill lyfta fram motivet mera.
Jag rekommenderar redigering i raw för nästan allt och nattbilder är inget undantag. Genom att redigera i raw kan du ta bort oönskade färger från glödlampor och annat artificiellt ljus. Det är även bra för brusreducering, att öka ljuset i de vitaste partierna för att få stjärnorna klarare eller minska ljuset i högdagrarna för att inte gatlyktor eller liknande ska ge för starkt sken. Skuggor kan komma till liv genom att man ökar ljuset i dem med mera. Läs gärna vårt inlägg om raw-redigering så förstår du vilken nytta det kan göra.
Så ta din utrustning, gå ut och utforska natten. Du kommer att ha väldigt roligt.