Light Field-fotografering – en helt ny kamerateknik

Light Field-fotografering – en helt ny kamerateknik

Tänk dig en tredimensionell bild, där du i efterhand kan ändra var skärpan ligger.

För oss som är uppvuxna i film-eran kan det vara svårt att förstå hur det går till att skapa bilder där man i efterhand kan ändra var skärpan ligger, ändra perspektivet (en aning) och till och med visa en tredimensionell bild utan olika filter eller speciella glasögon.

 

Hur fungerar då tekniken?

På 90-talet experimenterade en dr Bennet Wilburn på Stanford University med ett rum fullt med kameror kopplade till en superdator. Datorn hämtade in alla bilderna med sina respektive skärpor och sammanfogade dem till en bild genom en speciell programvara.

I fortsättningen på det arbetet tog en dr Ng vid genom att utveckla en kamera med en sensor som inte bara registrerar ljust som faller in på en viss pixel, utan även intensiteten och riktningen på ljuset som faller in i kameran.

 

Resultatet är en levande bild.

Företaget där de två innovatörerna från Stanford arbetar har nu tagit fram en andra generation av en kamera som skapar dessa bilder, Lytro Illium. Den liknar en kamera och har en 9,5-77,8 mm lins, vilket motsvarar 30-250 mm på en vanlig kamera med fullformatsensor. Objektivet har bara en bländare, f2,0. Sensorn är av CMOS-typ och registrerar 40 megaray. Man mäter alltså inte bilden i pixlar, utan strålar. Den färdiga bilden blir i 2D upplösning 4 mp.

Kameran beräknas finnas tillgänglig i augusti och finns att beställa hos leverantören, Lytro, till introduktionspriset 1 500 USD. Då får man den på köpet med sitt namn ingraverat. Dessutom ska man kunna köpa den på bland andra Amazon och i Apples nätbutik.

Du kan även hämta bilder och programvaran för redigering och se hur det fungerar på lytro.com

Klicka på bilden och ramen nere till höger, så ser du hur det fungerar i ett bildspel med exempel. 


Fakta, whitepaper: www.lytro.com/downloads/resources/fact-sheets/Lytro_Light-Field-101.pdf

Lytros YouTube-kanal: //www.youtube.com/user/lytro