Dela dina bilder med världen

Dela dina bilder med världen

Webbtjänsterna för dig som vill ha åsikter och feedback från hela världen eller bara lite inspiration.

Instagram känner ju de flesta till, men det finns många tjänster där du kan lägga ut dina bilder och få feedback som fotograf. Via en del är det även möjligt att sälja sina bilder.

Här följer 12 intressanta tjänster och appar.

Instagram har många bra och lättanvända funktioner för att redigera bilder.

Instagram har många bra och lättanvända funktioner för att redigera bilder.

Vill du följa dina vänner – välj Instagram

Instagram är den mest spridda tjänsten, framför allt för dig som
fotograferar med din telefon, men det är självklart möjligt att flytta bilder från din kamera eller dator till telefonen. Själv använder jag ofta Picasa, som är Googles bildtjänst. Genom en app för Picasa/Google Images, kan jag hämta de bilder jag vill ha på min telefon och dela ut via Instagram och/eller EyeEm och alla andra sociala media som jag kan tänkas använda.

Instagram har mycket bra filter för att applicera olika effekter på bilderna lite snabbt. Personligen gillar jag särskilt HDR-knappen, som man i den senaste versionen kan använda steglöst för att ge bilder HDR-effekt, dvs ljusa upp skuggpartier och mörka ner högdagrarna. I senaste versionen finns även andra nyttiga bildredigeringsverktyg som är mycket enkla att använda.

Det är även enkelt att använda Instagram för att samtidigt visa sina bilder på Facebook, Twitter, Thumbir, Foursquare och Flickr. Till nackdelarna med Instagram hör att det kan vara ganska omständligt att hashtagga bilderna för att få exponering i rätt sammanhang. Man måste veta hur ett ord stavas och det är svårt att veta vilka bilder som visas under en viss tagg. Man får ingen hjälp med att välja en viss tagg (exempelvis #flower för att tagga en bild på en blomma). Det är bara de taggar du brukar använda som kommer upp som förslag. Det finns heller ingen möjlighet att zooma, för att titta på detaljer i en bild.

Personligen tycker jag även att det är irriterande att man  måste gå ur bilden och sedan klicka på nästa miniatyr,för att se bilderna i en viss persons galleri, istället för att helt enkelt veva neråt, precis som i vänner-flödet.

Instagram används av nästan alla med en mobil och det finns taggar för alla specialämnen, antingen du är intresserad av heminredning, nagellack eller gamla raggarbilar.

Kolla även vår artikel om hur man får fler följare på Instagram.

Här hittar du mig på Instagram och här kan du följa Picsngear.

EyeEm ar snyggare än Instagram och roligare för fotointresserade.

EyeEm ar snyggare än Instagram och roligare för fotointresserade.

EyeEm – Som Instagram, men med mer fotointresse

Eyeem mobile flowEyeEm startades av en tjej från Tyskland som åkte till USA för att göra karriär som fotograf. Men hon förlorade sin kamera och genom olika händelser blev det så att hon startade en bildtjänst för mobiler istället.

EyeEm fungerar ungefär som Instagram, med den skillnaden att du kan använda viket format på bilderna du vill. Du kan närsomhelst klicka på en bild och sedan veva neråt för att se bilderna i full storlek, antingen det är en viss persons galleri eller ett album (EyeEms motsvarighet till haschtaggar). Dessutom kan du klicka på en bild så att den tar över bildskärmen och sedan kan du zooma in i bilden och se olika detaljer.

På EyeEm kan man söka efter lämpliga taggar/album när man laddar upp bilden, så det är enklare att se till att bilden visas på rätt ställe. Men man kan max ha fyra album, vilket innebär att man får försöka hitta de mest lämpliga albumen för respektive bild.

EyeEm har till och från varit lite instabilt. Appen har ibland hängt sig, men det verkar som de nu har kontroll på den saken. Dessutom kan du lägga ut dina bilder för försäljning där. De bästa bilderna säljs även av Getty Images.

Om du vill sälja bilder är det dock viktigt att du följer lagar och har papper på att du får förfoga över bilder där personer och människors hem finns med. Du blir heller inte rik. Man får 50 procent, men det lär inte bli många dollar per bild, så om ambitionen är att sälja bilder behöver lägga ner lite mer arbete, ta fram kollektioner och lägga upp mycket bilder av hög kvalitet, normalt mycket bättre än det blir med en telefon. Dessutom bör du kanske överväga att vända dig direkt till de olika större bildbyråerna som finns på marknaden.

EyeEm finns som app för din telefon men kan även användas direkt på nätet med webbläsare.

Här hittar du mig på EyeEm och här är Picsngear.

innehållet på 500px är fantastiskt om man älskar foto i toppklass.

innehållet på 500px är fantastiskt om man älskar foto i toppklass.

Bästa tjänsten – Jämför dig med världens bästa fotografer

500px mobile flow500px är en annan tjänst där man kan sälja sina bilder. Här är nästan alla proffs eller verkligt ambitiösa amatörer och bilderna håller en otroligt hög kvalitet. Man kan gratis ladda upp 20 bilder per månad, vill man visa fler får man betala en liten slant för abonnemanget. Du kan även köpa bilder i olika format, som på kanvas, inramat eller royaltyfree licens.

Här kan du ladda upp dina bästa bilder och se hur du står dig mot fotografer i absolut världsklass.

Liksom med Instagram och EyeEm kan man välja att följa intressanta fotografer och gilla bilder. Det finns dessutom en favoritmarkering som gör att man kan gå tillbaka till sina absoluta favoriter efteråt.

500px är en mycket bra källa till inspiration. Vill du se vackra bilder och kanske fundera lite över hur de är tagna är detta ett utmärkt val. Ofta berättar fotograferna en del om hur de tagit bilderna och bildernas metadata visas så att man ofta kan se vilken kamera, objektiv, bländare och ISO som använts.

500px erbjuder en gratis app för din smartphone och är strålande att besöka på nätet för att avnjuta bilderna i ett lite större format med sin dator.

Vi är så imponerade att vi utser den till bästa stället på Internet för ambitiösa fotografer.

Kolla gärna in mina bilder på 500px.

Photobucket

Photobucket – Bra tjänst men inte bara för entusiasterna

Photobucket liknar 500px, men känns inte riktigt lika smidigt när det gäller att bläddra i album och gilla bilder. Denna sajt är inte heller så utpräglat inriktad på riktigt duktiga fotografer.

Man får max 10 GB lagring gratis och sajten är finansierad genom annonser, som ibland är ganska störande. Man får länkar till bilder och album eller bildspel för delning på olika sätt. Dessutom kan man beställa utskrifter av bilder.

Photobucket är faktiskt ändå en trevlig tjänst, men inte lika rolig för dig som är ute efter inspiration.

Det finns en gratis app för din mobil och om du använder den för att säkerhetskopiera bilderna så får du 8 GB extra lagring.

Här hittar du albumet Picsngear stories på Photobucket.

picasa mobile1

Säkerhetskopiering och massor med smarta lösningar på köpet

Picasa eller Google Images är Googles tjänst för att lagra och dela bilder på nätet. Jag använder den till exempel genom att spara bilder som jag vill dela ut från min dator och sedan kan jag hämta bilderna från mobilen och dela ut på exempelvis Instagram eller EyeEm. Om du använder Google+ är det givetvis särskilt enkelt att dela bilder från Google Images.

Man kan själv styra om bilder och album ska vara offentliga, enbart för vänner eller enbart tillgängliga för dem man skickar länken till.

Om du använder appen på din mobil kan du ställa in så att Picasa gör säkerhetskopior på alla dina bilder. Det finns vidare en funktion för att automatiskt förbättra dina bilder, vilket faktiskt funkar riktigt bra i de flesta lägen. Den funktionen kan även stängas av om man inte vill ha den.

Flickr är väldigt användbart, men inte alltid så enkelt att använda.

Flickr är väldigt användbart, men inte alltid så enkelt att använda.

Största fotodelningstjänsten – men inte helt välförtjänt

Flickr är kanske den största fotosajten på nätet. Den kan användas för det mesta. Lagra dina bilder, ställa in vilka som får se dem (kan ställas per album, samling eller bild). Man kan även skapa album och bjuda in andra att lägga in bilder.

Men man får hela 1 TB lagring gratis. Man kan med fördel använda det för att lagra kopior på sina bilder och har möjligheten att visa dem var som helst och med viken apparat som helst.

Flickr är även en utmärkt tjänst för att skapa webbalbum och publicera på exempelvis sin blogg genom kod för inbäddning.

Till nackdelarna hör att det inte är så enkelt att använda Flickr. Det kan vara knepigt att ställa in hur andra får använda bilderna per bild eller album. Något som många företag som valt att lägga sina pressbilder på Flickr missat. Besöker man som journalist ett företags pressbilder och det står ”all rights reserved” kan man tyvärr inte använda dem för publicering utan att först inhämta tillstånd. Mycket kan för övrigt vara onödigt krångligt, som att ladda upp bilder, organisera dem, skriva bildtexter och bildnamn, placera dem i olika album och så vidare. Flickr borde besöka 500px för att se hur det ska gå till.

Här hittar du mig på Flickr.

Pinterest web1

Pinterest mobile

Pinterest – Marknadsför dig själv som fotograf

Pinterest är en mycket populär lösning för att hitta och visa bilder av sådant man är intresserad av. Liksom Instagram finns det något för alla specialintressen och det är ingen brist på duktiga fotografer där.

En av fördelarna med Pinterest är att det är helt okej att göra reklam för sig som fotograf. Något som kan vara värt att hålla i minnet för alla ni som vill få uppdrag. Det är enkelt och populärt att dela bilder från Pinterest på andra sociala media som Facebook. Så använd gärna Pinterest för att driva lite trafik till din Facebook-sida, blogg eller hemsida. Men glöm inte att även göra tvärt om. Du kan få mer spridning för ditt arbete om besökarna på din hemsida kan pinna dina bilder eller blogginlägg till Pinterest.

Pinterest handlar dock för det mesta mera om generellt innehåll, än om bilder och det är nog inte dit första val för att få konstruktiv kritik. Om du exempelvis söker på night photography så kommer ett nära nog oändligt flöde med anslagstavlor med det namnet. Fördelen med det är att det finns gott med inspiration. Till nackdelarna hör emellertid att det är svårt att nå igenom och bli populär.

Min anslagstavla för Picsngear stories.

foap market

Intressant idé men med flera brister

Foap mobileFoap är en svensk sajt som till stor del liknar EyeEm, men med vissa väsentliga skillnader. Här kan man visa sina bilder och det finns många ambitiösa fotografer. Till skillnaderna hör att istället för att bara gilla bilder och följa fotografer så betygsätter man dem i en skala mellan 1 och 5. Ju fler bilder man betygsätter desto bättre exponering utlovas för bilder som man själv laddar upp.

När man spar en bild på Foap måste man betygsätta minst 5 bilder. Sedan måste man tala om ifall det finns personer på bilden och alla bilder granskas innan de kommer upp på Foap Market, där de är till salu för tio USD per styck förutsatt att de har ett snittbetyg på minst 2,6. Fotografer erhåller fem dollar per bild.

Foap finns med en klient för dem som förser sajten med bilder och med ett webbgränssnitt för dem som vill söka på bilder och köpa.

Se upp när du betygsätter bilder. Ett lågt betyg innebär inte sällan att fotografen hämnas med att ge dina bilder ett lågt betyg. Bättre då att välja att betygsätta enbart de bra bilderna.

Om du har planer på att börja sälja dina bilder kan Foap ändå vara ett intressant alternativ. Dels får du ju exponering för dina bilder och du kan ju bli en och annan krona över.

Köparna av bilder här är förmodligen företag som är ute efter bilder med lokal prägel. Kolla Foaps information om vad som kunderna vill ha innan du väljer bilderna du vill lägga ut.

 

Tumblr webTumblrbloggar ett alternativ

Tumblr är också en tjänst där man kan göra lite reklam för sig om man gör på rätt sätt. Det är egentligen en bloggtjänst där man kan publicera text, bilder, länkar, video, ljud osv. Det finns många fotografer och människor med intresse för fotografi. Men om du vill blogga på svenska eller hitta svenska bloggar att följa kan det var bättre att välja något annat.

Mitt konto på Tumblr.

 

Andra tjänster

//www.dropshots.com/ för att skapa webbalbum för att dela med vänner.

//share.pho.to/ för att ladda upp bilder, skapa webbalbum och snabbt få inbäddningskod för exempelvis bloggar, dela i sociala media och liknande.

//dayviews.com/ För att skapa en bilddagbok på nätet. Dock fungerade inte

funktionen för att registrera nytt konto när vi skulle testa.

Slutsatser

Låt dina ambitioner styra dig. Våra favoriter är Instagram och EyeEm för att snabbt och enkelt dela bilder med mobilen. Om du är riktigt ambitiös – satsa på 500px. Vi älskar dem framför allt som inspirationskälla.

Om du ämnar tjäna pengar på att sälja bilder måste du lära dig vad som säljer. Koncept och människor av högsta kvalitet är viktigast, men vi återkommer med särskild artikel om det.

Picasa erbjuder många fördelar, speciellt om du vill komma åt dina bilder från alla apparater och om du använder Google Plus.