Är du sugen på att ta vackra bilder med dramatiska moln eller mjölkigt vatten, ljusspår efter bilar och intressanta nattbilder? Det är lätt att ta dessa bilder. Vi berättar hur.
Du behöver helst ett stativ. Det går ibland att ställa kameran på räcken, stenar och andra fasta föremål, men ett stadigt stativ är grejen att äga, om man ska ta bilder med lång exponering.
Ibland kan ett motiv som annars är ganska ointressant bli mycket vackert om man bara förlänger exponeringstiden till några sekunder eller minuter. Men lång exponering kompenserar INTE för dåligt komponerade bilder eller dåliga motiv.
Liksom med all fotografering är tidig morgon eller kväll bästa tiden, inte minst för att ljuset inte är så starkt då.
ND-filter för fullt dagsljus
Vill du plåta med lång exponering under dagtid är det nödvändigt med ett ND-filter (Neutral Density). Dessa finns i olika styrka och tar ner det inkommande ljuset utan att påverka färger. För fotografering i fullt dagsljus är ett filter med styrka 10 eller 5 mest användbart.
Det går givetvis även att använda sig av polaroidfilter, som minskar ljuset lite grann eller mörkt glas av något slag. Om du inte använder ett ND-filter får du experimentera eller vänta tills ljuset är svagare.
Om du plåtar med mobilen finns appar för ändamålet, till exempel Long Expo och Slow Shutter, som båda finns i gratisversioner. Läs mer om dessa här.
För din mobil finns för övrigt kalkylatorer för att räkna ut lämplig bländare och tid, vilket kan vara användbart om du vill slippa att pröva dig fram. Det kan nämligen vara tålamodsprövande när du har exponeringstider på 30 sekunder eller mer.
Fota manuellt
Ställ kamerans ISO-värde så lågt som möjligt, och bländaren på ditt objektiv så högt som möjligt. Du kan även välja bländar- eller tidsprioritet och sedan ta den tid du får, men kamerans automatik tenderar till att göra kvälls- och nattbilder för ljusa. ISO-värdet måste alltid ställas in manuellt, annars kommer din kamera anta att du vill ha så kort slutartid som möjligt och skruva upp ISO värdet med värdelösa bilder som följd.
Vi rekommenderar starkt att du plåtar i RAW-formatet. Förutom alla fördelar i övrigt ger det dig ytterligare ett par bländarsteg längre tid vid behov och är inte exponeringen helt perfekt kan du justera det i efterhand.
Många kameror erbjuder inte så lång slutartid genom inställning, vanligtvis inte mer än cirka 30 sekunder. Det är fullt tillräckligt för många motiv. Behöver du mer tid än din kamera erbjuder kan du ställa kameran i Bulp-läge. Då får du själv hålla reda på tiden du exponerar. Det finns olika hjälpmedel som fjärrutlösare. Du behöver något, för om du ska hålla handen på kameran genom hela exponeringstiden är det svårt att undvika oskärpa.
Hur lång slutartiden behöver vara bestäms av motivet.
Vatten. För snabbt rinnande vatten, bäckar och älvar så räcker förmodligen 20 sekunder. Havet, vågor rör sig ganska långsamt och då behöver man som regel mer än 30 sekunder. Ett par minuter kan behövas för att det ska bli riktigt plan och jämn vattenyta.
Moln. Detsamma gäller för moln och du behöver dessutom ta bilden en dag när molnen är låga och rör sig ganska snabbt och givetvis – när himlen är lite intressant och det inte är jämnmulet.
Trafiken är enklare. Är det många bilar som rör sig får du rejäla effekter redan vid cirka 10 sekunder.
Stjärnhimmel. Redan vid cirka 15 sekunder börjar stjärnorna tappa sin normala runda form och månen blir oskarp. Så om du vill fota natthimlen är det tämligen korta exponeringstider som gäller eller rejält långa, om du vill att det ska bli ljusspår efter stjärnorna. Det handlar då om åtskilliga minuter för att det ska bli effektfullt. Dessutom krävs ren och torr luft som är fri från ströljus. Du måste ut på landet, långt bort från stora vägar och städer.
Man kan även kombinera olika tekniker, som HDR eller använda blixt blixt för att frysa saker som rör sig.
Ta din kamera och ett stativ och börja experimentera.